Κι ενώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το πολύτιμο μέταλλο σημείωνε άνοδο 1%, χθες βρέθηκε ξανά κάτω από το ψυχολογικό όριο των $ 1.500 (κλείνοντας στα $1.343.88).

Αιτία της πτώσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η άνοδος των μετοχών. Όπως εκτιμούν, μια bullish αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κοντά σε ιστορικά υψηλά περιορίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο των μετάλλων.

Ωστόσο οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την αμερικανική οικονομία καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέα μείωση των επιτοκίων που θα προκύψει από τη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική (29-30 Οκτώβρη), η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το trading για μια σειρά από assets, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού. Η ομοσπονδιακή αμερικανική τράπεζα αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται  μείωση του κόστους δανεισμού, καθιστώντας τα πολύτιμα μέταλλα ελκυστικότερη ως επένδυση, αφού δεν επηρεάζονται από την πορεία των επιτοκίων.

Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί γύρω στο 17% μέχρι στιγμής φέτος καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη υιοθετούν χαλαρότερη πολιτική, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους που πλήττονται από τους εμπορικούς πολέμους.

 

Η αναμενόμενη αυτή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ωστόσο εκτιμάται ότι έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται κατά κύριο λόγο στο τι θα ειπωθεί για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here