Οι ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ενθουσιάζουν τις αγορές και τα έθνη με την προοπτική των κερδών, των φορολογικών εσόδων και των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οι γεωλογικές διεργασίες δεν τις διανέμουν ισάξια σε ολόκληρο τον φλοιό της Γης και η  παρουσία τους δεν εγγυάται ανεπιφύλακτα οφέλη για το έθνος στου οποίου το έδαφος ανιχνεύονται κάθε φορά.

Ολόκληρες οικονομίες και έθνη έχουν οικοδομηθεί πάνω στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ ορισμένα έθνη έχουν κάνει κατάχρηση αυτού του πλούτου ή της προβλεπόμενης ανάπτυξης που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Το παρακάτω γράφημα προέρχεται από έρευνα που συνέταξε ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Cust και ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων David Mihalyi και καταγράφει τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου από το 1868 μέχρι σήμερα.

 Οι 20 μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου

Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει 1.232 ανακαλύψεις ανακτήσιμων αποθεμάτων πάνω από 500 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (BOE) από το 1868 έως το 2010.

Οι ανακαλύψεις συγκεντρώνονται σε ορισμένα μέρη του κόσμου, καλύπτοντας 46 χώρες και είναι σημαντικού μεγέθους για την οικονομία κάθε χώρας. Η μέση ανακάλυψη ανέρχεται σήμερα στο 1,4% του ΑΕΠ μιας χώρας, με βάση την αξία μετρητών από την παραγωγή τους ή την καθαρή παρούσα αξία (NPV).

Από τις συνολικές 1.232 ανακαλύψεις, αυτές είναι οι 20 μεγαλύτερες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου:

Η θέση αυτών των καταθέσεων αποκαλύπτει ένα συγκεκριμένο μοτίβο στα γεωπολιτικά σημεία ανάφλεξης και τη σημασία τους για την παγκόσμια οικονομία.

Ενώ αυτές οι ανακαλύψεις έχουν φέρει τεράστια πλεονεκτήματα με τη μορφή φθηνού καυσίμου και μαζικών εσόδων, έχουν επίσης αλλάξει και αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη διαχειρίζονται τον φυσικό τους πλούτο.

Το μέλλον του πλούτου των πόρων: Κατάρα ή ευλογία;

Μετά την ανακάλυψη πετρελαιοπηγών θα μπορούσε να ακολουθήσει μια «πηγή κατάρας», σύμφωνα με την οποία οι προβλέψεις για την προβλεπόμενη ανάπτυξη και τα συναισθήματα της ευφορίας να μετατραπούν σε απογοήτευση.

Μια ανακάλυψη πετρελαίου μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες σε μια οικονομία πολύ πριν φύγει ένα μόνο βαρέλι. Στην ιδανική περίπτωση, μια ανακάλυψη θα πρέπει να αυξήσει την οικονομική παραγωγή μιας χώρας που διεκδικεί το πετρέλαιο. Ωστόσο, μετά από σημαντικές ανακαλύψεις, η προβλεπόμενη ανάπτυξη μερικές φορές δεν πραγματοποιείται όπως προβλεπόταν.

Η μετάβαση από την ανακάλυψη στη διαρκή ευημερία εξαρτάται από διάφορα βήματα. Οι χώρες πρέπει να εξασφαλίσουν επενδύσεις για να αναπτύξουν ένα έργο στην παραγωγή και η κυβερνητική πολιτική πρέπει να ανταποκριθεί προετοιμάζοντας την οικονομία για εισροή επενδύσεων και ξένου νομίσματος. Ωστόσο, αυτή αποδεικνύεται προκλητική προοπτική, καθώς η όρεξη για αυτά τα τεράστια έργα συνήθως εξασθενεί.

Σε έναν κόσμο που εργάζεται για τη μείωση της εξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα, τι θα συμβεί σε χώρες που εξαρτώνται από τον πλούτο του πετρελαίου όταν η ζήτηση αρχίσει να μειώνεται;

Οι χώρες δεν μπορούν πλέον να υποθέσουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου τους θα μετατραπούν σε αξιόπιστο πλούτο – αντ ‘αυτού, σημασία έχει πως διαχειρίζονται αυτό κατέχουν ως πραγματική αξία…

……………………….

Visual Capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here