Σε 14,5% υπό το “Βασικό” σενάριο και σε 5,9% υπό το “Δυσμενές” διαμορφώνεται ο μεταβατικός Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Transitional Common Equity Tier 1 CET-1) της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υλοποιεί σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης για να διασφαλίσει ότι θα υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων
“Τα αποτελέσματα του Stress Test που διενήργησε η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου “Ατζέντα 2020″ για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και την στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας”, δήλωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Stress Test.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα Πειραιώς, έλαβε γνώση της σημερινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“EKT”) αναφορικά με τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2018 (“Stress Test”) που διενήργησε η ΕΚΤ στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Σημειώνεται πως η άσκηση πραγματοποιήθηκε με σημείο αναφοράς τα μεγέθη του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με προσομοίωση ακραίων καταστάσεων υπό τις παραδοχές “βασικού” και “δυσμενούς” σεναρίου. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για την Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος του 2020, ο μεταβατικός Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Transitional Common Equity Tier 1 CET-1) υπό το “Βασικό” σενάριο διαμορφώνεται σε 14,5%, ενώ υπό το “Δυσμενές” σενάριο σε 5,9%.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η μεθοδολογία του Stress Test βασίζεται στην παραδοχή στατικού ισολογισμού και δεν λαμβάνει υπόψιν οποιεσδήποτε προγραμματισμένες ή εν εξελίξει ενέργειες.
H Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων και με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κινδύνων του ισολογισμού και τη στρατηγική απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.
Τέλος, σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου “Ατζέντα 2020”, με στόχο την εξομάλυνση του ισολογισμού της μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, καθώς και την αποκατάσταση της κερδοφορίας της.