Ο εφοπλιστής Π. Λιβανός στηρίζει έναν νέο “παίκτη” στην μάχη της δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS), την EcoLog, που σχεδιάζει να γίνει μια κορυφαία παγκόσμια επιχείρηση με έναν virtual pipeline  60 πλοίων, μαζί με συνδεδεμένα τερματικά εισαγωγής και εξαγωγής, προκειμένου να μεταφέρει 50 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως μέχρι το 2035.

Συγκεκριμένα, η νέα επιχείρηση αποτελεί μέρος της Ceres Shipping, τα συμφέροντα της οποίας καλύπτουν τους τομείς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ξηρού χύδην φορτίου μέσω της GasLog και της DryLog, αντίστοιχα. «Πιστεύουμε ότι το EcoLog θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επειγόντως απαιτούμενης υιοθέτησης του CCUS, προσφέροντας υπηρεσίες midstream», ανέφερε η Ceres Shipping.

Σύμφωνα με την EcoLog, τα πλοία της θα είναι ικανότητας που θα κυμαίνεται από 20.000 κυβικά μέτρα το μικρότερο (για τις περιφερειακές συναλλαγές) έωε και 85.000 κυβικά μέτρα για τη μεταφορά φορτίου εμπορικών συναλλαγών μεγάλων αποστάσεων. Το καθένα θα μεταφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως. «Τα πλοία και οι τερματικοί σταθμοί θα λειτουργούν σε πίεση 8 bar για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά μεγάλων όγκων CO2. Όλες οι τεχνολογίες που πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτό το δίκτυο έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, απλώς έχουν αναδιαμορφωθεί», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ο Jasper Heikes, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της EcoLog, σχολίασε: «Το EcoLog είναι ένα συναρπαστικό και επίκαιρο εγχείρημα, έτοιμο να δημιουργήσει λύσεις χαμηλού κόστους, μεγάλης κλίμακας και ταχύτητας, για τη μεταφορά και τη μόνιμη αποθήκευση των εκπομπών CO2. Η παγκόσμια πρόκληση για τη δέσμευση 7,6 γιγατόνων CO2 έως το 2050 είναι ξεκάθαρη και δημιουργούμε τις υποδομές για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here