Γράφει η «ξενοδόχος»

Εναλλακτικές πηγές εσόδων εν μέσω πανδημίας αναζητούν τα μεγάλα (κι εμβληματικά) ξενοδοχεία της Αθήνας απόντος του επαγγελματικού τουρισμού και του τουρισμού πόλης που θα αποτελούσαν, υπό άλλες συνθήκες βασική πηγή εσόδων τους αυτή την περίοδο.

Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει μεγάλο κενό στα έσοδα φέτος και μια ματιά στα στοιχεία του Hilton Αθηνών φέτος αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της κατάρρευσης του τουρισμού της Αθήνας.

Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ιδιοκτήτριας Ιονικής Ξενοδοχειακής, όπου βασικός μέτοχος είναι με 51% η ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) τα έσοδα από υπηρεσίες φιλοξενίας για το 2020 αναμένεται να μειωθούν κατά -70% έναντι του 2019.

Σημειωτέον ότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε κατά τι τα 35 εκατ. ευρώ από 34,98 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η εταιρεία εμφάνισε ζημίες μετά φόρων στο 2019 ύψους 291 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 928 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η διοίκηση εκτιμά ότι «η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει στέρεες βάσεις οργάνωσης και δομής ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις ενώ παράλληλα η υγιής διάρθρωση του ισολογισμού της, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει και η δεδομένη στήριξη των μετόχων της αποτελούν επιπλέον παράγοντες θωράκισης στο πλαίσιο του ως άνω περιβάλλοντος.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Εταιρείας επιτρέπει την απορρόφηση των επιπτώσεων από τη διαφαινόμενη κρίση και η διοίκηση εκτιμά ότι παρόλο που η πρόσφατη πανδημία ενδέχεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της εταιρείας η επίπτωση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στόχος των μετόχων, των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Olayan, παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτηση στην αγορά του ακινήτου της εταιρείας ως ένα εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους.

  • Ειδικότερα, προβλέπεται η ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης με τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και με τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.

Στον ανωτέρω σχεδιασμό, μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης διαχείρισης, περιλαμβάνεται και η επιλογή διαχειριστή του αναβαθμισμένου ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων, μεταξύ εταιρειών οι οποίες διαθέτουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Hilton International.

Απώλειες εσόδων έχει όπως είναι φυσικό και η Μεγάλη Βρετανία όπου κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου η απώλεια των εσόδων τοποθετείται στα 25 εκατ. ευρώ για τον όμιλο (σ.σ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε σε ενοποιημένο επίπεδο στο ποσό των 8,34 εκατ. ευρώ έναντι 32,9 εκατ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2019, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,9 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου 2019.

Για το 2021, αναμένεται αύξηση των μεγεθών, αλλά εκτιμώνται μειωμένα περίπου κατά ποσοστό 45% σε σχέση με το έτος 2019 που ο όμιλος σημείωσε την κορύφωση του κύκλου εργασιών του.

  • Σε μία προσπάθεια «ένεσης» των εσόδων από το κομμάτι της εστίασης, το ιστορικό ξενοδοχείο λανσάρει το πρόγραμμα ‘’Let us do the cooking’’ για μία «γαστρονομική εμπειρία με δυνατότητα να απολαύσετε μοναδικά πιάτα στην άνεση του σπιτιού σας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here