Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την επίσημη παρουσίαση του Συλλογικού Σήματος της ΕΕ «MACEDONIA THE GREAT», η οποία πλαισιώθηκε μουσικά από τον αγαπημένο ερμηνευτή Αντώνη Ρέμο.

Η εκδήλωση σηματοδότησε την επίσημη έναρξη του «ταξιδιού» του Μακεδονικού Σήματος στην Ελλάδα και κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, με την υποστήριξη του Αντώνη Ρέμου, ως «Πρεσβευτή» της πρωτοβουλίας του ΣΕΒΕ. Πέτυχε δε απόλυτα τον στόχο της, όπως και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες επιβεβαιώθηκε, που ήταν η εναλλακτική προώθηση και προβολή του Σήματος στην επιχειρηματική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Την σημαντική πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ στηρίζει έμπρακτα ο Υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όπως αποτυπώνεται και στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στον Σύνδεσμο επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), κ. Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος εξήρε το ρόλο του «MACEDONIA THE GREAT» στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών καταναλωτών για τα μακεδονικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, δηλώνοντας σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας λέγοντας πως το Μακεδονικό Σήμα αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα για την ενίσχυση των εξαγωγών της περιφέρειας και πως αποτελεί μία προσπάθεια όλων των θεσμών για την προστασία και ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως μέσω του σήματος και των μακεδονικών προϊόντων εκφράζεται η ιστορία και η κληρονομιά του τόπου και πως το Μακεδονικό Σήμα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης. Την απόλυτη στήριξή του στην πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαία-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος είπε πως το σήμα εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό· «να λένε τα ίδια τα προϊόντα την ιστορία τους και να μην επιτρέπουν σε άλλους να την πούνε όπως θα ήθελαν». Για τη μεγάλη αξία που έχει το συλλογικό σήμα, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως πρόταση σε γνωμοδότηση που ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης – από τον Δικηγόρο και τ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ευστάθιο Κουτσοχήνα – , μίλησε ο Πρόεδρός του και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδοςκ. Ιωάννης Μασούτης, τονίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης της αυθεντικότητας των προϊόντων. Την ενότητα των χαιρετισμών ολοκλήρωσε ο τ. Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο αγώνα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να προχωρήσει η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΣΕΒΕ, καθώς και στα προσκόμματα που εμφανίστηκαν στην πορεία. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως το Μακεδονικό Σήμα δεν είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά η σφραγίδα της ιστορίας μας και η επιβεβαίωση της «μακεδονικότητας» των προϊόντων μας.

Με το πέρας των χαιρετισμών το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στο κοινό το Συλλογικό Σήμα του ΣΕΒΕ «MACEDONIA THE GREAT». Ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στις εξαγωγές – οι οποίες άγγιξαν την επίδοση-ρεκόρ των 55 δις ευρώ το 2022-, τονίζοντας τον κομβικό τους ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια, μίλησε για την πρωτοβουλία δημιουργίας του Συλλογικού Σήματος από τον ΣΕΒΕ, τη βαρύνουσα σημασία του για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και τη διαδικασία καταχώρησής του στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης, «οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒΕ που επιθυμούν να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές, θέλουμε να φέρουν το συλλογικό σήμα “MACEDONIA THE GREAT”. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν το σήμα φιλοδοξούμε να γίνουν οι ναυαρχίδες του τόπου, συμβάλλοντας με το ισχυρό τους αποτύπωμα, στην οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και συνολικά της χώρας». Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα για την προώθηση του σήματος αλλά και αυτές που επίκεινται, τονίζοντας πως πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια που προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Μόλις ολοκληρώθηκε η επίσημη παρουσίαση του σήματος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κάλεσε στη σκηνή τον Αντώνη Ρέμο, ο οποίος, ανταποκρινόμενος άμεσα στην πρόσκληση του ΣΕΒΕ και στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Σήματος, τραγούδησε για περίπου δύο ώρες γνωστές επιτυχίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο στους 1.400 και πλέον παρευρισκόμενους. Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Δημοσιογράφος, Διευθύντρια του GRTimes κα. Μαρία Σαμολαδά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη σημαντική συνεισφορά των ακόλουθων χορηγών και υποστηρικτών, τους οποίους ο ΣΕΒΕ ευχαριστεί θερμά!