Την ανοδική τροχιά τους συνέχισαν τα ενοίκια και οι τιμές κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,3% και 7,3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ενημερώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Oι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών, με οδηγό τη διψήφια άνοδο σε πολλές χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Η ετήσια αύξηση ύψους 6,8% στις τιμές κατοικιών της ευρωζώνης το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο ήταν η μεγαλύτερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2006.

Οι τιμές κατοικιών ανηφορίζουν και ανεβάζουν ταχύτητα στην ευρωζώνη, καθώς ενισχύθηκαν 2,6% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το πρώτο – ένα τρίμηνο πριν είχαν αυξηθεί 1,3%.

Την πιο ισχυρή άνοδο είχαν οι χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Οι τιμές πώλησης κατοικιών σημείωσαν διψήφια άνοδο σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και άλλες. Την πιο μικρή άνοδο είχε η νότια Ευρώπη.

Συγκρίνοτας το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με το 2010, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι τα ενοίκια σε 18 κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν σε 23 χώρες της ΕΕ και μειώθηκαν σε τέσσερις, με τις υψηλότερες αυξήσεις στην Εσθονία (+133%), το Λουξεμβούργο (+111%) και την Ουγγαρία (+109%). Τη μεγαλύτερη μείωση είχαν στην Ελλάδα (-28%) αν και τα στοιχεία αφορούν την ετήσια μέτρηση του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here