του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO, BSS

Στόχος κάθε συμβούλου πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων-συνεργατών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την κατανόηση των διαφορετικών αναγκών κάθε επιχείρησης, τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων στη λειτουργία τους και τον σχεδιασμό, από κοινού με τον εκάστοτε επιχειρηματία, των κατάλληλων ενεργειών.

Είναι γεγονός πως το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες. Μεταξύ αυτών το 94,5% έχουν προσωπικό από 0-10 άτομα.

Αυτό, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις βασίζονται αποκλειστικά στις αποφάσεις και στις ενέργειες του ιδιοκτήτη-επιχειρηματία, μην επενδύοντας στη δημιουργία μιας σωστά οργανωμένης Οικονομικής Διεύθυνσης ή γενικότερα στη συνεργασία με έναν κατάλληλα καταρτισμένο σύμβουλο.

Αυτό, στην απλούστερη μορφή του, σημαίνει πως είναι πιθανή η μη ορθή παρακολούθηση του cash flow, της κοστολόγησης ή γενικότερα των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού.
Επίσης, αν προσπαθήσουμε να το διευρύνουμε, θα βάλουμε και άλλους παράγοντες στην εξίσωση, όπως, για παράδειγμα, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για μελλοντικές επενδύσεις ή κάλυψη των άμεσων αναγκών, τη γενικότερη οργάνωση της επιχείρησης σε θέματα logistics, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων κ.ά.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με την εδραίωση των κριτηρίων ESG και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν, αλλά και θα επηρεάζουν, τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Συνεπώς, είναι εύλογο να αναρωτηθούμε αν τελικά είναι εφικτός ο έλεγχος όλων των παραπάνω από έναν μόνο άνθρωπο ή από μια μικρή επιχείρηση χωρίς δομή. Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η επιτυχημένη διαχείριση των σύνθετων επιχειρηματικών προκλήσεων δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, της ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης επιτυχίας κάθε επιχείρησης.

Η μεγάλη ευκαιρία για όλους είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος από το 94,5% των επιχειρήσεων σε αυτήν την πορεία προς την ανάπτυξη. Όσο περισσότερους πάρουμε μαζί μας στο ταξίδι τόσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη για εκείνους, εμάς, την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ