Οι προοπτικές που δημιουργεί η ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με θέμα «Η αμερικανική παρουσία και οι μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2023.

Για τη δυναμική της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπό το πρίσμα και των νέων μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή, μίλησε, ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Τζ. Τσούνης, Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Γ. Τσούνης: Να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών μας απέναντι στην κλιματική κρίση

«Ζούμε σε έναν κόσμο που η ανθεκτικότητα των υποδομών βρίσκεται υπό συνεχή πίεση και αυτό δεν είναι πρωτοφανές, είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών και απαιτείται να παρέμβουμε, να λάβουμε μέτρα και να εξασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών μας», τονίζοντας την ανάγκη να επενδυθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των υποδομών.

Ο κ. Τσούνης διευκρίνισε ότι «κάθε δισεκατομμύριο δολάρια που ξοδεύουμε στις υποδομές, θα πρέπει να προσφέρει στο περιβάλλον και στην ανθεκτικότητα των κοινοτήτων», εξηγώντας πως θα πρέπει να δημιουργούνται για κάθε δισεκατομμύριο δολάρια, αντίστοιχα 10.000 θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμες οι οικονομίες και παράλληλα να γίνουν ανθεκτικότερες οι κοινότητες.

Εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εποχή της πανδημίας. Ο κ. Τσούνης αναγνώρισε πως «η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του COVID ουσιαστικά έκανε τεράστιες προόδους. Αυτή τη στιγμή πάνω από 6 εκατ. πολίτες έχουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G.

Η πρωτεύουσα καθίσταται Data Center των Βαλκανίων. Παράλληλα, διανοίγονται προοπτικές στα λιμάνια, τα logistics και στην ενέργεια».

Όσον αφορά στις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις, τόνισε ότι αυτές βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και θα γίνουν πολύ καλύτερες στο μέλλον. «Η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Καθημερινά, αμερικανικές εταιρείες καταφτάνουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν. Ωστόσο, για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις, πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο οικοσύστημα που θα τις υποστηρίξει», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ