Μέχρι και ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού θα αγοράζει η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα Τρίτη που ανακοίνωσε νέα παρέμβαση με αποτέλεσμα η απόδοση (επιτόκιο) του δεκαετούς να υποχωρεί ξανά στο 4,4%. Αλλά τα ομόλογα που εξασφαλίζουν από τον πληθωρισμό παραδόξως δεν τα πάνε καλά…

Η Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε ότι από σήμερα θα αγοράσει ομόλογα έως και 5 δισ. λίρες χρέους με “ασφάλεια” από τον βρετανικό πληθωρισμό και φαίνεται ότι οι πλέον συντηρητικοί επενδυτές στέλνουν μήνυμα για τον πληθωρισμό στη νέα κυβέρνηση.

Οι αποδόσεις του συνδεδεμένου με πληθωρισμό δεκαετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν χτες έως και 64 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε τεράστια πτώση της τιμής του κατά 5,5%. Αντίστοιχα, τα τιμαριθμικά 30ετή είχαν καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη βουτιά κατά 16%.

Το συνολικό ύψος των αγορών στην παρέμβαση της BoE θα διατηρηθεί στα 10 δισ. λίρες ημερησίως όπως είχε ανακοινωθεί χτες, και οι αγορές των συνδεδεμένων τίτλων θα γίνονται παράλληλα με τις υπάρχουσες συμβατικών ομολόγων μακράς διάρκειας.

Μετά την ανακοίνωση οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών τιμαριθμικών τίτλων εμφάνισαν κάποιες τάσεις αποκλιμάκωσης, κατά 3 έως 10 μονάδες βάσης, συμμαζεύοντας μικρό μόνο μέρος του χτεσινού άλματος.

Την ίδια ώρα, η βρετανική λίρα συνεχίζει στην πτωτική πορεία του τελευταίου διαστήματος, με νέες απώλειες 0,3% σήμερα τόσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (1,1036) όσο και του ευρώ (0,88), όταν έγινε γνωστό ότι η ανεργία στη χώρα υποχώρησε στο 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 και οι επενδυτές δεν βλέπουν ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here