Συναλλαγές 7 δισ. ευρώ με μεταπωλήσεις τμημάτων «κόκκινων δανείων»  από τιτλοποιήσεις, εκτιμάται ότι θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, από τις εταιρίες που έχουν αγοράσει ή διαχειρίζονται τα δάνεια. Σχετική εκτίμηση κάνει η Αλεξάνδρα Φατσέα General Manager, Retail/SB Recovery της Intrum Hellas, η οποία μίλησε μεταξύ άλλων και για τη δευτερογενή αγορά δανείων στο συνέδριο της Smith Novak που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την κ. Φατσέα, η βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, με την θέσπιση του νόμου της 2ης ευκαιρίας, σε συνδυασμό και με τις αποφάσεις που επέτρεψαν την επιτάχυνση της επίλυσης των υποθέσεων, είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων από τους servicers και στην προσέλκυση επενδυτών στην αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά.

Η κυρία Φατσέα εκτίμησε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων διαχείρισης, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ποσοστό της τάξης του 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζονται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία των εταιρειών διαχείρισης, το σημαντικό στοκ μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επαρκή και καλή πληροφόρηση για τα προς πώληση χαρτοφυλάκια, είπε η κ. Φατσέα, περιγράφοντας το εγχώριο οικοσύστημα της αγοράς μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.  Επισήμανε επίσης τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον μετασχηματισμό του πλαισίου διαχείρισης, το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον από διαφάνεια και ταχύτητα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει ισχυρό και μάλιστα στην Intrum βλέπουμε ότι υφίσταται έντονο και για κλαδικά χαρτοφυλάκια, με συναλλαγές ανάλογες με το Tethys, για παράδειγμα σε εταιρείες τροφίμων, στον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης και για τα reperforming δάνεια που «θεραπεύονται» μέσω της διαχείρισης και γίνονται ξανά εξυπηρετούμενα», είπε.

Τα επόμενα χρόνια προέβλεψε, «αναμένεται μεγάλος όγκος δανείων αυτής της κατηγορίας, καλής ποιότητας, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο πωλήσεων προς όφελος των δανειοληπτών, των επενδυτών και της ελληνικής οικονομίας».

Στις ερωτήσεις για τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια για τους  δανειολήπτες, είπε ότι η Ιntrum παρακολουθεί με προσοχή τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται και ότι μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται αξιοσημείωτη επιδείνωση της συμπεριφοράς των οφειλετών, για δύο λόγους:

*λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει θετικό σε σχέση με την ευρωζώνη και παράλληλα,

*λόγω της προσέγγισης των servicers που έχουν ως στόχο την εύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς φιλικής λύσης και έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία να διαμορφώσουν βιώσιμες λύσεις και να τις προσαρμόσουν σε νέες συνθήκες.

ΝΑΚ