Την άμεση διαβίβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του φακέλου για την αναγνώριση του ΓΥΡΟΥ ως ΕΠΙΠ, ζητά με υπόμνημά του από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ, επισημαίνοντας ότι και η συνέχεια της διαδικασίας αναγνώρισης σε κοινοτικό επίπεδο θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.
Ο ΣΕΒΕΚ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΕΑΤΟΣ) ως η αρμόδια επαγγελματική Οργάνωση που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, κατέθεσε από 29/11/2017 στο ΥπΑΑΤ, αίτηση με τις σχετικές προδιαγραφές του «Γύρος-Gyros», ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) προκειμένου:
- να αναδείξει την αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά,
- να καταγράψει τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο παραγωγής, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος,
- να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος,
- να προασπίσει την εν λόγω κατηγορία προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως στις διεθνείς αγορές και παράλληλα να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας.
Ο Γύρος είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, το οποίο έχει περιληφθεί στον ΚΤΠ (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) στην κατηγορία ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ, από χοίρο ή κοτόπουλο, όπου και περιγράφεται επακριβώς ο αυθεντικός τρόπος και η διαδικασία παρασκευής του (χωρίς απαγορευμένα πρόσθετα, με περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα κλπ).
Η κατοχύρωση αποτελούσε, επί δεκαετίες, θέση όλων των φορέων του τομέα, η μακροχρόνια δε καθυστέρηση επαυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας δεδικασμένου σε όσους παρατύπως κάνουν χρήση του ονόματος ΓΥΡΟΣ, χωρίς την τήρηση των αυστηρών ελληνικών προδιαγραφών παρασκευής του.