Η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Δεκέμβριο καθώς τα μέλη του Οργανισμού αρχίζουν να προσαρμόζουν τα επίπεδα της παραγωγής τους στα νέα όρια που προβλέπονται από τη συμφωνία για τον περιορισμό της υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 751.000 βαρέλια την ημέρα στα 31,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του Οργανισμού.

Η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του Οργανισμού, μείωσε την παραγωγή του περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 468.000 βαρέλια την ημέρα, σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 10,5 εκατ. βαρέλια.

Η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο επιδεινώθηκε και από τις διαταραχές στην προσφορά από τη Λιβύη και το Ιράν. Στον αντίποδα, η παραγωγή στο Ιράκ σημείωσε άλμα 88.000 βαρελιών τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τα 4,7 εκατ. βαρέλια.

Ο ΟΠΕΚ και άλλοι μεγάλοι ανεξάρτητοι παραγωγοί όπως η Ρωσία συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να απομακρύνουν περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αγορά, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε ράλι τις τιμές του αργού το οποίο κερδίζει πάνω από 20% από τα χαμηλά που κατέγραψε στο τέλος του 2018.

Αυτή την ώρα το Brent παραδόσεως Μαρτίου χάνει 1,7% στα 60,27 δολ. το βαρέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here