γράφει ο Θεόδωρος Γιαμιάς

Το ότι ζούμε μοναδικές στιγμές είναι ‘’ηλίου φαεινότερο’’ … όταν ο Warren Buffet δηλώνει ότι ‘’έπρεπε να ζήσω 89 έτη για να δω κάτι τέτοιο’’ …. ενώ η επενδυτική του εταιρεία η Berkshire βρίσκεται με 77% assets και 23% ρευστότητα … τα πολλά λόγια περιττεύουν.

Έχουν συμβεί πολλά γεγονότα ταυτόχρονα όμως  και σήμερα θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο πετρέλαιο .

Στο πετρέλαιο που είναι ένα από τα βασικότερα commodities και αιτία πολλών καταστάσεων διεθνώς και διαχρονικά ….

  • Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κατα τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου (πριν την ελεύθερη πτώση του στις 6 και κυρίως στις 9 / 3 / 2020) , έγιναν πολύ μεγάλες τοποθετήσεις στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα στις πετρελαϊκές από πολύ μεγάλους ‘’παίκτες’’ , και γνώστες του χώρου , ενώ και οι διαξιφισμοί των Ρώσων με τον OPEC ήταν εν πολλοίς γνωστοί … αυτό γεννά το πρώτο μεγάλο ερώτημα για το timing και την ‘’στρατηγική’’που θα το απαντήσουμε άλλη στιγμή…

Το πλήγμα της πτώσης του ‘’μαύρου χρυσού’’ δείχνει να είναι καίριο και αποφασιστικού χαρακτήρα για τις Αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αν αυτές οι τιμές παραμείνουν για καιρό … ενώ θα συμπαρασύρουν σε ένα domino effect και όσες τράπεζες , funds αλλά και απλούς επενδυτές  διακρατούν χρέος τους μέσω της κατοχής εταιρικών ομολόγων .

Αν αυτός ήταν ο στόχος της κόντρας μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας μάλλον δείχνει να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας….

Σύμφωνα με το Bloomberg , η Saudi Aramco έλαβε εντολή να ανοίξει ‘’τέρμα τις κάνουλες’’ και δεσμεύτηκε να παράγει την ποσότητα ρεκόρ των 12,5 εκ βαρελιών την ημέρα από τον επόμενο μήνα , ενώ άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας , με τον Ρώσο υπουργό ενέργειας Alexander Novac , να δηλώνει ότι ‘’έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε 500.000 βαρέλια ακόμη’’...

Ολα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που το ‘’demand’’, η ζήτηση για πετρέλαιο καταγράφεται στο χαμηλότερο επίπεδο ιστορικά

Το αποτέλεσμα , έτσι όπως τείνει να διαμορφωθεί η κατάσταση , είναι σαφώς άσχημο για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και κυρίως όσες βασίζουν το AEΠ τους σε αυτό , καθώς η μείωση εσόδων θα είναι κάθετη ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ , που τα τελευταία χρόνια (σπάζοντας την συνφωνία τους με την Σαουδική Αραβία για απαγόρευση εξαγωγών απο τη 10ετια του 1970) , είχε αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη παγκοσμίως με πάνω από  13.000.000 βαρέλια ημηρεσίως , αλλά με τιμές πάνω από 45-50 $ , θα είναι ολέθριο ….

Οι μνήμες του 2016 με τις τότε χρεοκοπίες είναι ακόμη νωπές….

Το σίγουρο είναι ότι οι αμερικανοί παραγωγοί έχουν ενα κόστος παραγωγής περίπου στα 40$  την ώρα που οι Ρώσοι έχουν ένα ‘’θολό’’ κοστολόγιο ανάλογα με την περιοχή εξόρυξης από 3$ εως και 25$ , ενώ η Σαουδάραβες 2,8$ !!!!!!

Θα το αφήσουν να περάσει έτσι αυτό οι Αμερικανοί ???

Απο την άλλη πλευρά είναι γνωστή η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας σε πολλά επίπεδα , ενώ με την εξάπλωση του κορονοϊού , αρχίζει να διαφαίνεται μια ‘’κόντρα’’ επίσημη μάλιστα , με τους Αμερικανούς να κατηγορούν τους Κινέζους για την δημιουργία όλων των κορονοϊών και την ζημιά που προκαλείται στη διεθνή κοινότητα … ο πρόεδρος Trump μίλησε για ‘’πόλεμο με τον κινεζικό ιό’’ (όχι τον κορονοϊο) , ενώ σε απάντηση οι Κινέζοι κατηγορούν ευθέως τον Αμερικανικό στρατό για την διασπορά του ιου , ενώ απέλασαν αυτές τις μέρες τρείς αμερικανούς δημοσιογράφους … κάποιες χώρες κλείνουν σύνορα , ενώ δεν είναι μακριά η μέρα ενός πιθανού εμπάργκο ‘’πάντα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας’’ …. όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που η Κίνα ήταν προ των πυλών να γίνει η νούμερο ένα οικονομική  δύναμη του  πλανήτη στο αμέσως επόμενο διάστημα …..

Μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαίες συμπτώσεις , αλλά το παρελθόν έχει αποδείξει ότι στη διεθνή σκακιέρα τίποτα δεν γίνεται κατα τύχη .

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βιώσουμε κοσμογονικές αλλαγές οι οποίες όμως δεν πρέπει να μας φοβίσουν αλλά να φροντίσουμε να τις αποκωδικοποιήσουμε σωστά έτσι ώστε να έχουμε το πλεονέκτημα.

Η Ελλάδα μας μέσα από όλη αυτή την ‘’αναδιάταξη’’ θα μπορούσε δυνητικά να βγεί εξαιρετικά ωφελημένη αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις από τους κατάλληλους ανθρώπους , με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ο κ. Θ. Γιαμιάς είναι Γεν/Δντης KFG  www.kfg.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ