Δημήτρης Μαλλάς

Ήταν η πρώτη εκδήλωση που γινόταν για το Equifund και θα πρέπει να ομολογήσω ότι οι προσδοκίες που υπήρχαν ήταν πολλές. Άλλωστε, μιλάμε για ένα fund of funds, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, τόσο startups όσο και εταιρειών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και χρειάζονται κεφάλαια προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα, το οποίο κυρίως συνίσταται στην επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχε μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως innovator in chief (σ.σ. όρο τον οποίο δεν μπορώ να μεταφράσω καθώς πρώτη φορά τον άκουγα). Η παρουσία του πρωθυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη προσπάθεια και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Από τα χείλη του πρωθυπουργού μάθαμε ότι τα συνολικά κεφάλαια προς επένδυση θα φθάσουν στα 500 εκατ. ευρώ: 200 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το EIF, 40 εκατ. ευρώ από το ΕΙΒ και άλλα 200 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό που δεν μάθαμε είναι σε τι ύψος φθάνουν συνολικά τα κεφάλαια που έχουν «σηκώσει» τα 9 funds η χρηματοδότηση των οποίων έχει εγκριθεί και συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση! Πολύ απλά, γιατί σε κανένα σημείο δεν ακούσαμε το κάθε fund να λέει πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει. Στα «πηγαδάκια» κανείς από όσους μιλήσαμε δεν ήξερα με ακρίβεια το ποσό. Ενδεχομένως, μάλιστα, να υπάρξουν και άλλα funds στο πλαίσιο του Equifund, οπότε τα 500 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό που μπορεί να φθάσουμε.

oznor

Επίσης, δεν ακούσαμε όσοι βρεθήκαμε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών ποιοι είναι οι τομείς όπου σκοπεύουν να δώσουν έμφαση τα funds του Equifund. Με δεδομένο ότι πολλές ομιλίες αλλά και οι συζητήσεις στα πάνελ επικεντρώθηκαν σε θέματα που έχουν σχέση με το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, πολλοί από τους συμμετέχοντες θεώρησαν ότι το Equifund απευθύνεται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως συνέβη με το JEREMIE. Κάτι που δεν ισχύει, καθώς το πλάνο -και ορθώς- είναι να χρηματοδοτηθούν εγχειρήματα από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Κλάδοι όπως είναι ο αγροδιατροφικός ή ο τουρισμός είναι από εκείνους που αναμένεται να υπάρξουν επενδύσεις. Ή τουλάχιστον αυτό είναι το πλάνο. Και θα πρέπει να τονιστεί ότι καινοτομία δεν υπάρχει μόνο στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι όπου μπορεί μία επιχείρηση να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα ή επιχειρήσεις και να κάνει διεθνή καριέρα. Πρόκειται για κάτι που πρέπει να τονίζεται διαρκώς, ειδικά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ακόμη, δόθηκε μεγάλη έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) αν και τα περισσότερα κεφάλαια προορίζονται για επενδύσεις σε ανεπτυγμένες εταιρείες που, όπως προανέφερα, θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους περίμεναν να ακούσουν περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήθελαν να μάθουν ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να βρουν το fund εκείνο που θα τους βοηθήσει να κάνουν αυτό το επόμενο βήμα.

Από την άλλη πλευρά, ακούσαμε τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της και να επενδύσει στην καινοτομία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσει κανείς μία επιχείρηση ή για να επεκτείνει την εταιρεία του. Και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρεθεί κοντά τους. Πολύ σημαντικό μήνυμα, το οποίο άπαντες ευελπιστούν να γίνει και πράξη.

Ακούσαμε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό για μία επιχειρηματική προσπάθεια να υπάρχει μία καλή ομάδα ανθρώπων, να υπάρχει δέσμευση και επιμονή από την πλευρά του επιχειρηματία, όπως, επίσης, και να μπορεί ο τελευταίος να πει όσο το δυνατόν καλύτερα την ιστορία του. Ήταν το μήνυμα του Μάρκου Βερέμη, εκ των ιδρυτών της Upstream, o οποίος πάντως επεσήμανε ότι η αναζήτηση χρηματοδότησης από τα funds δεν είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν είναι καν ο ορθός δρόμος για την ανάπτυξη καθώς μία επιχείρηση θα πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε ίδιες δυνάμεις για να κάνει επενδύσεις. Όμως, από την άλλη πλευρά στη σημερινή εποχή που τα δάνεια από τις τράπεζες είναι εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις, τα funds αποτελούν τη μόνη λύση για πολλές επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ