Χρονιά ορόσημο για την Διαμαντής Μασούτης ΑΕ χαρακτήρισε την εφετινή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μασούτης.

Σε ομιλία του, ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου ο κ. Μασούτης ανέφερε ότι είναι η πρώτη χρονιά που ο τζίρος της εταιρείας θα περάσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Έχοντας ως στόχο να διατηρήσει την ηγετική της θέση στη Βόρεια Ελλάδα, η Διαμαντής Μασούτης, που συμπληρώνει 47 χρόνια από την ίδρυσή της, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία δίνοντας έμφαση στην υγιή, οικονομική και οργανική ανάπτυξη, αύξηση μεριδίων αγοράς και σταδιακή επέκταση του δικτύου.

Εστιάζοντας στις προκλήσεις της περυσινής χρόνιας ο γενικός διευθυντής Θόδωρος Γεροστεργιούδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στον πόλεμο της Ουκρανίας, στο αυξημένο ενεργειακό κόστος (από 16 εκατ. ευρώ το 2021 στα 33 εκατ. ευρώ το 2022), αλλά και το καλάθι του νοικοκυριού, που ξεπέρασε σε κόστος τα 5 με 6 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η κερδοφορία να συμπιεστεί σημαντικά περνώντας λίγο κάτω από το 1%. Μάλιστα, η εταιρεία, όπως επισημάνθηκε, δέχθηκε μέσα στο 2022 από τους προμηθευτές 13% ανατιμήσεις. Στην τιμή πώλησης πέρασε το 9% μειώνοντάς τες 4 μονάδες και ενισχύοντας το πλάνο προωθητικών ενεργειών.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 940 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 6,5% σε σχέση με το 2021 και τα ΕΒΙΤΑ σε 8 εκατ. ευρώ με την κερδοφορία να κινείται κάτω από το 1% των πωλήσεων. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται, όπως αναφέρθηκε, σε συνδυασμό οργανικής και μη οργανικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, επετεύχθη συμφωνία με τον συνεταιρισμό ΣΥΝΚΑ που οδήγησε σε διεύρυνση του δικτύου της Μασούτης και την παρουσία της σε Κέρκυρα και Κυκλάδες με 100% εταιρικά καταστήματα «Μασούτης» αλλά και την απόκτηση του 50% της νεοσύστατης ΣΥΝΚΑ ΑΕ που δραστηριοποιείται στην Κρήτη.

«Είμαστε περήφανοι για αυτή την κίνηση γιατί αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία μας: Επενδύσεις παντού στην ελληνική επικράτεια και μέγιστη προσφορά στις τοπικές κοινωνίες» τόνισε ο κ. Γεροστεργιούδης.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, η εταιρεία εφέτος «τρέχει» με ανάπτυξη πωλήσεων περίπου 17%, όταν η αγορά κινείται στο 9%, κερδίζοντας μερίδια αγοράς ενώ αναμένεται ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης να συνεχίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς και ο τζίρος να διαμορφωθεί σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η συμμετοχή της αλυσίδας στην ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη. Σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία του 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε επίπεδα λίγο πάνω από 1% καθώς δέχεται πιέσεις λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, της αύξησης των εξόδων αλλά και της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο με ετήσιες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ. Από την αρχή της χρονιάς, η Διαμαντής Μασούτης έχει εντάξει στο δίκτυό της 17 νέα καταστήματα σε περιοχές της Αττικής, Βόρεια Ελλάδα, Κέρκυρα και Κυκλάδες όπου ενισχύει την παρουσία της. «Επενδύουμε συστηματικά στην οργανική μας ανάπτυξη και έχουμε στόχο μέχρι το 2024 να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το δίκτυό μας σε περιοχές της κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Γεροστεργιούδης και συμπλήρωσε ότι το πρώτο βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση τον Νοέμβριο του πρώτου Grand Μασούτης στην Αττική και συγκεκριμένα στην Γλυφάδα. Επίσης σχεδιάζονται νέα καταστήματα σε Λαμία και Πάτρα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συγχρόνως, δημιουργείται ένα ακόμα Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες που θα ανοίξει το 2024 σε ιδιόκτητο χώρο όπου θα ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα με περισσότερα από 100 διαμερίσματα.

Επενδύσεις θα γίνουν όμως και στο ηλεκτρονικό κατάστημα και μετά το dark store που δημιουργήθηκε στην Αττική για την κάλυψη των αναγκών του e-shop σχεδιάζεται η δημιουργία ενός στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή της αυτονομία, η εταιρεία ολοκλήρωσε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές στις οροφές των δύο πιο ενεργοβόρων σημείων, κεντρικών εγκαταστάσεων διοίκησης και Logistics Center εξασφαλίζοντας περίπου 40% ενεργειακή αυτάρκεια των συγκεκριμένων σημείων.

Από την πλευρά του ο κ. Μασούτης κληθείς να σχολιάσει την κινητικότητα στον κλάδο, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συγκέντρωση επιχειρήσεων καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός αλυσίδων και καταστημάτων στην ελληνική αγορά. Εστιάζοντας στην Μασούτης, τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για πιθανές εξαγορές, ωστόσο σημείωσε ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Επίσης διέψευσε οποιαδήποτε συζήτηση με το fund CVC και σημείωσε ότι η Μασούτης είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση και έτσι θα συνεχίσει.