Η πολιτική κρίση στην Ιταλία, σε συνδυασμό με την αδυναμία συμφωνίας ανάμεσα Βερολίνο και Παρίσι για ουσιαστική μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, εντείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα του ερευνητικού ομίλου Sentix, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, αυξήθηκε αισθητά αυτόν τον μήνα ο αριθμός των επενδυτών, που ανησυχούν ότι η Ευρωζώνη θα χάσει τουλάχιστον ένα κράτος- μέλος τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης» υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από 6,3% από τον Απρίλιο. «Η αναταραχή για τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν συμμαχία, τρόμαξε τις αγορές » σχολίασε ο ερευνητής του Sentix, Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Ο επιμέρους δείκτης για την Ιταλία έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, όταν τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό ήταν μόλις 3,6%.

Η μεγάλη πλειονότητα πάντως εκτιμά ότι δεν θα έχουμε exit.

Yπενθυμίζεται δε ότι το 2012, καθώς βρισκόταν στο απόγειό της η κρίση χρέους, ο δείκτης για τους φόβους διάλυσης της Ευρωζώνης είχε εκτιναχθεί στο 70%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Μαΐου και επομένως δεν έλαβε υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή το βέτο Ματαρέλα στην κυβέρνηση Πέντε Αστέρων- Λέγκας και το σχηματισμό μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here