του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, BETA Χρηματιστηριακή

Το ανοδικό ρεκόρ των 11 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων του Γενικού Δείκτη ισοφαρίστηκε. Ωστόσο το πολιτικό ρίσκο επανήλθε στην εικόνα της εγχώριας αγοράς, υπερτερώντας άλλων θετικών αναγνώσεων από το οικονομικό μέτωπο. 

Τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στη δυναμική της αγοράς, καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η αναμονή προκειμένου να μετρηθεί η επίδραση των γεγονότων στο εκλογικό σώμα φαίνεται να υιοθετείται, προσώρας, ενώ ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών απέκτησε, εκ νέου, αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας. 

Η αγορά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και, καθώς το «ράλι» των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες, η αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές από μέρος του επενδυτικού κοινού έβγαλε ρευστοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας σε όλο σχεδόν το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων. 

Η έλευση του Μαρτίου με ή χωρίς τους «μαύρους κύκνους», που συστηματικά σχεδόν εμφανίζονται από το 2020 και μετά, σηματοδοτεί την έναρξη μιας απρόβλεπτης περιόδου, την οποία η αγορά θα κληθεί να αξιολογεί μέρα με τη μέρα. Οι επόμενες 90 ημέρες έχουν έντονο και πυκνό περιεχόμενο νέων και εξελίξεων. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση που θα τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια πριν και μεταξύ των δύο εκλογών, την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2022, αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2023. 

Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε δύο συνεδριάσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και Αμερική. Όλα τα παραπάνω εκφράζονται σε αύξηση της μεταβλητότητας, αφού σε μια αγορά που έχει τρέξει 20% από την αρχή του έτους τα αντανακλαστικά αποκτούν διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας, ειδικά σε αστοχίες που αφορούν οικονομικά δεδομένα. 

Η διαγραμματική εικόνα δείχνει βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης, η οποία έχει και το άλλοθι της μακράς παραμονής σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Για πρώτη φορά μέσα στο 2023 έχουμε ενεργοποίηση σήματος πώλησης από τον MΑCD, το οποίο έρχεται σε συμφωνία με το καθοδικό χάσμα (1.122-1.119) της 2ας Μαρτίου, ένδειξη εκκίνησης καθοδικής κίνησης. 

Την ίδια ένδειξη δίνει και ο σχηματισμός της εβδομάδας, ο οποίος υποδηλώνει τοπική κορυφή που ακολουθείται από βραχυπρόθεσμο γύρισμα ως το μέσον του εύρους της πρόσφατης ανόδου. Οι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν, αυτήν τη στιγμή, τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά της περασμένης Τρίτης (1.140,96 μονάδες), διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ. Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς. 

Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πωλητές έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα, με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1.090 (23,6% διόρθωση της ανόδου) και δεύτερο τις 1.056 μονάδες (38,2% διόρθωση της ανόδου).

Aπό το ΧΡΗΜΑ WEEK