Της Ελενας Ερμείδου
«Τα ασφάλιστρα για τους καταναλωτές διαφέρουν από τα ασφάλιστρα των εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων» παρατήρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπης Ασφαλιστικής Νικόλαος Μακρόπουλος στο πάνελ του 12ου Insurance Conference με θέμα «Φυσικές Καταστροφές: Οι ασφαλιστικές ως από μηχανής Θεός». Περαιτέρω, ο κος Μακρόπουλος υπογράμμισε ότι τα ασφάλιστρα εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων χρήζουν αυξήσεων.
Οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι, οι σωστές αποζημιώσεις, η ποιότητα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, αλλά και η πρόληψη βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ.
Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Globalnet Μεσίτες Ασφαλίσεων Ευγενία Καφφετζή οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστες ή υπό – ασφαλισμένες, ελλείψει σωστής ενημέρωσης αλλά και λόγω χαμηλής ασφαλιστικής συνείδησης. Στους τοπ επιχειρηματικούς κίνδυνους, ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων, οι ανθρωπογενείς καταστροφές οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές επιπτώσεις αλλά και οι αναδυόμενοι νέοι κίνδυνοι.
Δείτε επίσης: Στη κορυφή της ειδησεογραφίας το 12th Insurance Conference
Οι μεγάλες καταστροφές, ωστόσο δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο με συνεργασίες παραδέχτηκε το πάνελ τονίζοντας ότι η ΕΑΕΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και υποβάλλει προτάσεις.
Σημαντικό ρόλο σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΧΑ Ασφαλιστικής παίζει η πρόληψη με την χρήση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο τα βελτιωμένα αποτελέσματα στο underwriting, αλλά και στο τομέα της εκπαίδευσης.
Ρόλο κλειδί, η διαμεσολάβηση η οποία με στόχο μία ολιστική προσέγγιση προς το μελέτη καλείται να διεκπεραιώσει μία σωστή μελέτη με ρεαλιστικούς κινδύνους, να κάνει μία συμφωνία με την επιχείρηση για το εύρος των καλύψεων, να επιλέξει φερέγγυα ασφαλιστική, να έχει λάβει την σωστή εκπαίδευση. Στην περίπτωση αυτή αντιμετώπιση ενός συμβάντος γίνεται ομαλά και η αποζημίωση είναι δεδομένη.
Το πάνελ φιλοξένησε και άκουσε την γνώμη ενός επώνυμου στελέχους από τον κόσμο των επιχειρήσεων, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sunlight Βασίλειο Μπίλλη όπου πρόσφατα αποζημιώθηκε με το ποσό των 66 εκατ. ευρώ για υλικές και αποθετικές ζημίες που προκάλεσε η πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο το περασμένο έτος.
Ο κος Μπίλλης μίλησε για την ταχύτατη αντιμετώπιση του συμβάντος από την ίδια ημέρα, για την χρησιμότητα της ασφάλισης, όταν μετά την πυρκαγιά το εργοστάσιο απώλεσε το 95% της παραγωγής του. Ο ίδιος, ωστόσο, αν και ήταν ασφαλισμένος παραδέχτηκε ότι η εταιρεία ήταν ασφαλισμένη καλά, όχι, όμως τόσο, όσο θα έπρεπε.