Σύμβολο διαμαρτυρίας, αντίστασης ή ταραχών και βανδαλισμών;
Όποια κι αν είναι η άποψη του καθένα, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στο Παρίσι στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη και μεγάλωσε σταδιακά με αφορμή την άνοδο των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν δοκίμασε και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας στη Γαλλία.
Οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι από το 1968.
Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι τους τελευταίους μήνες πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες ενώ δε γλίτωσε ούτε και η Αψίδα του Θριάμβου. Η κυβέρνηση και οι αρχές εργάζονται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του ζητήματος ανοίγοντας τον διάλογο με τους πολίτες σ’ όλη τη χώρα.
Τη Μεγάλη Συζήτηση που έχει εξαγγείλει για το μέλλον της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν την αρχίζει από μία μικρή κωμόπολη της Νορμανδίας. Στη Γκραν Μπούχερουλντ από το πρωί της Τρίτης επικρατεί αναβρασμός. Βέβαια, τα μέτρα των αρχών σε ισχύ είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.
Περιορισμός της κυκλοφορίας, μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και μία…απαγόρευση.
Όποιος βρεθεί κοντά στο Γάλλο πρόεδρο να φορά κίτρινο γιλέκο θα πληρώνει …πρόστιμο 135 ευρώ. Αυτό τόνισε σε tweet του δημοσιογράφος της Le Monde.
Ακούγεται ασύλληπτο κάποιος να πληρώνει πρόστιμο μόνο και μόνο επειδή φορά ένα συγκεκριμένο ρούχο αλλά είναι αλήθεια. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία της πόλης Γκραν Μπούχερουλντ.
Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των αρχών φαντάζει λογική προκειμένου να αποφευχθούν ταραχές και κινητοποιήσεις. Ποιος όμως μπορεί να πει ότι ο περιορισμός και η καταστολή δεν γεννούν αντίδραση;