Το τελευταίο έτος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ ξόδεψαν περίπου το 38% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός των στρατιωτικών δαπανών κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών πολέμου έφτασε σε ποσό που το 2020 αντιστοιχούσε σε 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, οι ανάλογες δαπάνες των σύγχρονων κρατών δεν απέχουν πολύ από τους προϋπολογισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μεγάλες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κλπ. συνέχισαν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους ικανότητα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής να επαναξιολογήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Το 2022, οι παγκόσμιοι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), στην όγδοη συνεχή χρονιά αύξησης.

Οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί για το 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, με τις δαπάνες τους το 2022 να ανέρχονται σε 877 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρατίθενται οι 40 χώρες με τους μεγαλύτερους στρατιωτικους προϋπολογισμούς στον κόσμο για το 2022 σε δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας:

Η Κίνα, που κατατάσσεται δεύτερη σε απόλυτους αριθμούς, αντιπροσωπεύει ένα άλλο 13% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών ήτοι 292 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία συμπληρώνουν τους πέντε μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς το 2022. Συμπεριλαμβανομένου και του Ην. Βασιλείου, όλες αυτές οι χώρες είχαν στρατιωτικές δαπάνες που αποτελούσαν τουλάχιστον το 3% των παγκόσμιων δαπανών.

Στις χώρες που αύξησαν κατακόρυφα τις δαπάνες τους για εξοπλισμό μεταξύ 2021-2022 συγκαταλέγονται η Ουκρανία, το Κατάρ, η Σ. Αραβία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Το “σύνεφο” της απειλής πολεμικής σύρραξης που απλώθηκε πάνω από την Γηραιά Ήπειρο, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν αισθητά τις δαπάνες τους για στρατιωτικό εξοπλισμό.