Άρθρο του Μιχάλη Τζωρτζωρή* στο insuranceworld.gr
Πέρα από τις ήδη γνωστές εξαγγελίες σας σχετικά με τα κίνητρα, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή τη μετάβαση. Θα ήθελα να αναδείξω δύο από αυτά, τα οποία ίσως δεν είναι τόσο γνωστά ή δεν έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει.
1ον Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς η ασφαλιστική αγορά προβλέπεται να καταγράψει νέο ρεκόρ κύκλου εργασιών, πλησιάζοντας τα 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό του 2009 (5,45 δισ. ευρώ). Αυτή η επίδοση, σε συνδυασμό με την αναγνώριση από την πολιτεία της ανάγκης ενίσχυσης των κινήτρων υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, μας επιτρέπει να βλέπουμε σειρά νέων υψηλών επιδόσεων στο μέλλον.
2ον Η αγορά μας έχει καταγράψει από το 2019 έως σήμερα μια σταθερή και εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου της κατά 45%, υπερβαίνοντας σημαντικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε κατά 27% την ίδια περίοδο. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από την ευρύτερη οικονομία, εδραιώνοντας την θέση του ως ένας βασικός πυλώνας στήριξης και ανάπτυξης.
Η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων ,που κατάφεραν να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη της ασφάλισης, ως την πιο αποτελεσματική λύση προστασίας. Επισημάναμε τα εμπόδια, διεκδικήσαμε κίνητρα και προωθήσαμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες αντιρρήσεις. Συνεργαστήκαμε με πνεύμα συλλογικότητας και αυτό το μοτίβο συνεργασίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Σταδιακά, η πολιτεία υιοθετεί τις προτάσεις μας και αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή της να αξιοποιήσει την ιδιωτική ασφάλιση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αφορούν την υγεία, τις συντάξεις και, φυσικά, τις φυσικές καταστροφές. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται στην ασφαλιστική βιομηχανία ένας καίριος ρόλος στην κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Προσωπικά, διακρίνω μια σταθερή ωρίμανση της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων, η οποία συμβαδίζει με την αντίστοιχη ωριμότητα της πολιτείας. Η ενίσχυση των κινήτρων (όπως οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και η υποχρεωτικότητα για τις επιχειρήσεις), η μείωση των αντικινήτρων (π.χ. η μείωση του φόρου ασφαλίστρων) και η καταπολέμηση παθογενειών (όπως τα ανασφάλιστα οχήματα και οι αθέμιτες πρακτικές), θα επιτρέψουν στην ασφαλιστική αγορά να πλησιάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Έτσι, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αν θέλετε να το δούμε σε αριθμούς, στοχεύουμε στην επίτευξη κύκλου εργασιών 10 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ το μερίδιο του κλάδου θα θέλαμε να φτάσει στο 4% του ΑΕΠ.
Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής. Είναι κρίσιμο να το κατανοήσουμε πλήρως, καθώς οι αλλαγές που συντελούνται ,δεν θα καθορίσουν μόνο το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας, αλλά κυρίως θα διαμορφώσουν την αντοχή της κοινωνίας και της οικονομίας μας απέναντι σε σειρά κινδύνων υψηλής έντασης.
*Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Insurance Brokers και Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΜΑ