Το Greek Water Summit 2025 με θέμα “Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα των υδάτων” διοργανώθηκε από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. 

«Νερό και αγροτικός τομέας: Το αρδευτικό στοίχημα με όρους βιωσιμότητας» ήταν το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε στο Panel ΙΙΙ του Greek Water Summit 2025 το οποίο αποσκοπεί στο να συνθέσει τις γνώμες των ειδικών, τις προτεραιότητες των κυβερνώντων και τις προτάσεις της βιομηχανίας, με σκοπό να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του κλάδου.

Ο κ. Μανώλης Χατζάκης*, Head of Crete Branch, THALIS ES SA τοποθετήθηκε για το θέμα λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Η ευρωπαϊκή οδηγία μετά το 1991 αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024. Πρόκειται για μια ουσιαστική αναθεώρηση του πλαισίου για τα αστικά λύματα. Είναι μια στροφή προς μια ολοκληρωμένη και κυκλική προσέγγιση για τα αστικά λύματα. Θέτει στόχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ισχυρά πρότυπα επεξεργασμένων υδάτινων αποβλήτων, εισάγει την έννοια της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας.

Με βάση την Οδηγία, οι χώρες έχουν διορία έως 2027 να την ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία και έως το 2035 οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων οφείλουν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Έως το 2040 οι περιοχές με λιγότερο πληθυσμό αλλά περιβαλλοντικά ευαίσθητες, θα πρέπει να υιοθετήσουν την τεταρτοβάθμια επεξεργασία. Τέλος, έως 2045 οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων
θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργειακή ουδετερότητα. Θα πρέπει να περιοριστεί και να ισοσκελιστεί το ενεργειακό κόστος.

Όσον αφορά την τεταρτοβάθμια επεξεργασία τόνισε ότι “δεν είναι κάτι απλό”. “Ως χώρα θα πρέπει στις μονάδες μας να έχει προηγηθεί η τριτοβάθμια επεξεργασία. Το 2011 στη χώρα μας υπήρξε ένα ένα νομοθετικό πλαίσιο που καθόριζε την επαναχρησιμοποίηση. Ξεκίνησαν τότε αρκετά έργα και κατασκευές με τεχνικές προδιαγραφές για να παράγουν νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Είμαι αισιόδοξος καθώς στην Ελλάδα έχουν γίνει έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Κρήτη υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας επεξεργασίας, γίνονται αναβαθμίσεις και εύκολα θα μπορέσουν να μετατραπούν σε μονάδες τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας”.

*Ο κ. Μανώλης Χατζάκης είναι ο Προϊστάμενος του παραρτήματος της εταιρείας Thalis E.S. στην Κρήτη και είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση τόσο των κατασκευαστικών έργων της εταιρείας όσο και της λειτουργίας των υποδομών που αυτή διατηρεί.

Ο κύριος Χατζάκης είναι Περιβαλλοντολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υδατικών Πόρων, με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία. Είναι ειδικός στον σχεδιασμό και τη λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων καθώς και μονάδων επεξεργασίας νερού.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και στη διαχείριση περιβαλλοντικών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό πολλών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Λυμάτων.