του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκδήλωση της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από την κατάρρευση της Lehman Brothers στις Η.Π.Α., είναι πλέον καιρός να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον μας.
Η πρωτοφανούς μεγέθους παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα προκάλεσε μια πρωτόγνωρη βαριά οικονομική κρίση.
Έτσι ανασύρθηκε στην επιφάνεια ο οικονομικός εθνικισμός.
Ο οικονομικός εθνικισμός φέρνει την ξενοφοβία.
Η ξενοφοβία οδηγεί στον φασισμό και στο κλείσιμο των συνόρων.
Η Ευρώπη θα πάει πολλά χρόνια πίσω αν, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ανοιχτών αγορών, επικρατήσουν στη γηραιά ήπειρο οι δυνάμεις του παρελθόντος, αυτές που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους.
Η λύση στα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών είναι περισσότερη Ευρώπη.
- Οι κοινωνίες δεν θα σωθούν χτίζοντας ξύλινα τείχη όπως συνέβαινε πριν 3.000 χρόνια. Σήμερα οι λαοί πρέπει να συνεργάζονται και γι’ αυτό οι πολιτικοί οφείλουν να δημιουργούν θεσμούς που να προωθούν τη στενότερη συνεργασία των λαών.
Πριν από μόλις 10 μόλις χρόνια, κυρίαρχη πεποίθηση στον πλανήτη ήταν ότι η παγκοσμιοποίηση μπορούσε να προσφέρει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τους λαούς. Οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούσαν να στηρίζουν ταυτοχρόνως την αρχιτεκτονική της παγκοσμιοποίησης, με την ευημερία των λαών τους.
Η παγκοσμιοποίηση έχει σίγουρα βγάλει εκατομμύρια Κινέζους και Ινδούς από τη φτώχεια κι έχει μετατρέψει τους πλούσιους Δυτικούς σε πάμπλουτους.
Ωστόσο τα δομικά προβλήματα στην αρχιτεκτονική του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, οδήγησαν εκατομμύρια Ευρωπαίους στην υπερχρέωση και τη στασιμότητα των εισοδημάτων τους.
Η κρίση έφερε φτώχεια και φυσικά πάντα φταίει κάποιος άλλος. Φταίει ο γείτονας, ποτέ ο ιδιοκτήτης.
Οι επικείμενες Ευρω-εκλογές του 2019 έχουν επιτέλους αφυπνίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Νέες πολιτικές, νέα προγράμματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πάρουν τη θέση των πολιτικών λιτότητας.
Θα τυπωθεί χρήμα, θα κυκλοφορήσει στην Ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση.
Ποτέ δεν ήταν.