Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αρνητικός από τον Ιανουάριο του 2011. Φέτος είναι -κατά τα φαινόμενα- η πρώτη χρονιά που μπορεί να γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν άμεσα διαθέσιμα 10 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις (αλλά και αναχρηματοδοτήσεις)

Σε κάθε περίπτωση πρώτη προτεραιότητα των τραπεζών είναι να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, που ακόμη και σήμερα ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ.

Σήμερα στην ελληνική αγορά, η ζήτηση για δάνεια υπερκαλύπτεται. Προς το παρόν η αγορά δεν τολμά να εκτεθεί σε δανεισμό, δεν υπάρχουν αρκετά projects για χρηματοδότηση. Μόνο τουριστικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις δείχνουν να τολμούν με πολύ προσεκτικά βήματα.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση για δάνεια που χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο κίνησης είναι το χονδρικό εμπόριο, η μεταποίηση και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

Οι διοικήσεις των τραπεζών καταβάλλουν προσπάθειες για να αλλάξει το μεταμνημονιακό αφήγημα και να τολμήσουν οι επιχειρηματίες νέα ανοίγματα, με νέους κανόνες και νέες προϋποθέσεις.

Μόνον η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα φέρει ανάπτυξη και η ανάπτυξη με τη σειρά της θα φέρει εργασίες στις τράπεζες, σπάζοντας έναν φαύλο κύκλο που κατέστησε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ανίσχυρα και χωρίς ικανότητα να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here