Γράφει η «ξενοδόχος»

Το ‘’πράσινο φώς» από την Κομισιόν στο αίτημα που έχει υποβάλει για κρατική ενίσχυση θέλει – πέραν φυσικά του επενδυτή- η Ellinair του ομίλου Μουζενίδη,για τον οποίο τα μέτωπα είναι πολλαπλά, όπως φάνηκε προ ημέρων μετά και την προσφυγή της Mouzenidis Travel Greece στη διαδικασία της  εξυγίανσης.

Τα αεροπλάνα της αεροπορικής, η οποία προ κορωνοϊού συνέδεε ελληνικά αεροδρόμια με 31 πόλεις του εξωτερικού κυρίως στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και τα Βαλκάνια και είχε έναν τζίρο το 2019 κοντά στα 85 εκατ. ευρώ, παραμένουν καθηλωμένα τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, ενώ κρατήσεις ούτως ή άλλως δεν γίνονται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου, έστω κι αν θεωρητικά από σήμερα ‘’ανοίγουν’’ περισσότερες μεταξύ Ελλάδας- Ρωσίας.

Η αεροπορική, πέραν της χρήσης των οριζόντιων μέτρων της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε αίτημα για ενίσχυση 9,22 εκατ. ευρώ, το οποίο επεξεργάζεται αυτή την στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η τελευταία έχει ήδη ζητήσει και σχετικές διευκρινίσεις από την εταιρεία, οι οποίες έχουν ήδη δοθεί (εκτός κι αν χρειαστούν κι άλλες) και αναμένεται τελικά αν θα εγκριθεί το αίτημα για την Ellinair, που έχει χάσει το 95% του τζίρου της λόγω κορωνοϊού. Μία πρώτη νύξη έκανε άλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης το περασμένο Σαββατοκύριακο που δήλωσε ότι αναζητείται λύση για τη θυγατρική αεροπορική του ομίλου, την ίδια στιγμή που αναζητείται κι επενδυτής. Ο όμιλος Μουζενίδη, μέσω του ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη ο οποίος έφυγε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Μάρτιο λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό έκανε συνώνυμο το όνομά του με τον ελληνορωσικό τουρισμό και στις καλές εποχές έφθασε να διακινεί κοντά στο μισό εκατομμύριο επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή σε ετήσια βάση στη χώρα μας.

Η αεροπορική του ομίλου είχε κεντρικό ρόλο στον όμιλο, μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας όπου ο τζίρος έφτασε κοντά στο μηδέν.

  • Από την Ellinair αποχώρησε πρόσφατα ο κ. Θάνος Πασχάλης, ο οποίος είχε αναλάβει, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας το 2018, το σχεδιασμό για  την ανάπτυξή της όχι μόνο στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στο εσωτερικό από κοινού με τον Μπόρις Μουζενίδη, όταν η αεροπορική αποφάσισε τότε να κάνει το μεγάλο ‘’άνοιγμα’’ στην αγορά.
  • Στην Ellinair, με βάση την τελευταία σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, πρόεδρος είναι ο κ. Ιωάννης Μουζενίδης, υιός του Μπόρις, ενώ στη
  • θέση του αντιπροέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και εκπροσώπου της εταιρείας είναι ο κ. Χριστόφορος Μελεκίδης.

 

Σημειώνεται εδώ ότι από σήμερα Δευτέρα ανοίγουν περισσότερες πτήσεις από τη Ρωσία για πρώτη φορά φέτος, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο «με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού καθώς και των πολιτών», ανακοίνωσε χθές Κυριακή τηντροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία.Συγκεκριμένα, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ του SARS-CoV-2 στη Ρωσία, από τις 30 Ιουνίου 2021 και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here