5 μεγάλες προκλήσεις για την «επόμενη μέρα» έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας στη χώρα.

Ένας κλάδος ιδιαίτερα κρίσιμος, αν αναλογιστεί κανείς την γεωστρατηγική θέση της χώρας, τις ανάγκες που προκύπτουν και τις ευκαιρίες μέσω -και- του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εξάλλου ήδη τα logistics συμβάλλουν στο εγχώριο ΑΕΠ κατά 9,5%

Περιγράφοντας όλα τα τελευταία δεδομένα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε ο Economist με την Ελληνική Εταιρεία Logistics, ο πρόεδρος της EEL κ. Βασίλης Ζεϊμπέκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν για τον κλάδο από την πανδημία.

Ειδικότερα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα logistics στη χώρα μας είναι:

-οι υποδομές

-η ψηφιοποίηση

-το ανθρώπινο κεφάλαιο

-οι επενδύσεις με έμφαση στα εμπορευματικά κέντρα και πάρκα εφοδιαστικής και

-η αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand στον τομέα.

Εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης εφόσον γίνουν άμεσες ενέργειες σε όλα τα παραπάνω θέματα.

Ο κ. Ζεϊμπέκης έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο χώρα transit για τις μεταφορές, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί και προστιθέμενη αξία, π.χ. ελαφρά μεταποίηση.

Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές και στον στόχο η Ελλάδα να μπει μέσα στις πρώτες 30 χώρες στον κόσμο όσον αφορά στον δείκτη επιδόσεων των logistics (World Bank’s LPI).

Στο συνέδριο βρέθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις της Ελλάδας στον χώρο των logistics τα τελευταία χρόνια καθώς και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στο σχέδιο για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών και εξήγησε τη συμβολή της ανάπτυξης των logistics στην ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία. Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια που υπάρχουν για τα άλλα, πλην του Πειραιά, σημαντικά λιμάνια της χώρας και τόνισε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συμβολή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας των logistics στη χώρα μας

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here