Το μέσο ποσοστό ασφαλιστικής διείσδυσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τις αναδυόμενες, κάτι που «μεταφράζεται» σε κενό ασφαλιστικής προστασίας 160 δις. δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη της ασφαλιστικής αγοράς του Λονδίνου Lloyd’s.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης είναι και οι περισσότερο εκτεθειμένες στους κινδύνους από φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης.
Το Μπανγκλαντές, η Ινδία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Αίγυπτος και η Νιγηρία έχουν ποσοστό ασφαλιστικής διείσδυσης κάτω από 1%. Η χώρα με τις υψηλότερες αναμενόμενες ζημίες από φυσικές καταστροφές (Μπαγκλαντές) έχει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό κενό σε σχέση με το ΑΕΠ της (2,1%). Εκφρασμένα σε απόλυτες αξίες δολαρίου, αυτό οδηγεί σε ασφαλιστικό κενό ύψους 6 δισ. δολ. στην ασιατική χώρα. Η Ινδονησία έχει ασφαλιστικό κενό 1,4% του ΑΕΠ ή 15 δις. δολ.
«Η ασφαλιστική προστασία συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, παρέχοντας συχνά την ταχύτερη οικονομική στήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος των Lloyd’s, Bruce Carnegie Brown. «Ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε στη νήσο Sulawesi της Ινδονησίας είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ασφάλιση, ενισχύοντας την χρηματοοικονομική ρευστότητα στις πληγείσες περιοχές».
Η Κίνα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό κενό σε απόλυτους αριθμούς (76 δις. δολ), αν και η ασφαλιστική της αγορά βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης. Σύμφωνα πάντα με τη Lloyd’s, η ψαλίδα της ‘υποασφάλισης’ κλείνει με βραδείς ρυθμούς. Το 2012 το ασφαλιστικό κενό υπολογιζόταν στα 168 δις. δολ., κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκε λιγότερο από 3% μέσα σε έξι χρόνια.
«Οι καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις μπορούν να προσφέρουν στις κυβερνήσεις ταχεία πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους μετά από μια φυσική καταστροφή, ελαφρύνοντας το δικό τους φορτίο και αυτό των φορολογουμένων. Εάν δεν υπάρχει ασφάλιση, οι καταστροφές επηρεάζουν πολύ περισσότερο στις οικονομίες και τις ζωές», πρόσθεσε ο κ. Carnegie-Brown. “O ασφαλιστικός κλάδος θέλει να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα διαθέσιμα ασφαλιστικά προϊόντα και να τους παρέχουν βελτιωμένη πρόσβαση σε αυτά».