Πάνω από μισή μονάδα έχασε μέσα σε ένα μήνα τον Ιούλιο ο ρυθμός αύξησης στην κυκλοφορία του χρήματος (Μ3) στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα υποχώρησε κατά 0,7 ποσοστιαίας μονάδας στο 7,6% τον Ιούλιο από 8,3% τον Ιούνιο.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούλιο από 4,0% τον Ιούνιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα διαμορφώθηκε στο 1,7% τον Ιούλιο από 1,8% τον Ιούνιο.

Για τον μέσο πολίτη της Ευρώπης αυτό σημαίνει λιγότερο χρήμα σε κυκλοφορία αν και ετήσιος ρυθμός αύξησης άνω του 7% είναι τουλάχιστον γενναιόδωρος, αλλά δεν προβλέπεται να παραμείνει ούτε καν κοντά στο νούμερο αυτό, στο τέλος του έτους. Από την άλλη πτώση πάνω μισή ποσοστιαία μονάδα ίσως καταλαγιάσει τις επικρίσεις για πληθωριστικές πολιτικές της ΕΚΤ.

Το Μ3 της ΕΚΤ σημαίνει το χρήμα σε κυκλοφορία και καταθέσεις μίας ημέρας (Μ1) συν καταθέσεις προθεσμίας δύο ετών ή προθεσμιακές τρίμηνες (Μ2) συν ρέπος και μερίδια των funds  και διετή χρεόγραφα (Μ3).

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος του δείκτη για τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 8,1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here