Με σκοπό να αυξήσει κατακόρυφα τις συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα και στο πλαίσιο της μείωσης τους αφορολόγητου, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε την Τετάρτη 28 Αυγούστου ένα σχέδιο για το 2020.

Στον πυρήνα της λογικής του βρίσκεται εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού δαπανών με χρήση πλαστικού χρήματος ή ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής για τις δαπάνες μισθωτών συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών σε ό,τι αφορά στο χτίσιμο του αφορολόγητου

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει περιθώρια και θα πρέπει να γίνει κάποια μείωση του αφορολόγητου για το 2020 τα ποσοστά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ανάλογα με το εισόδημα παραμένουν τα σημερινά.

Συγκεκριμένα:

  • Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%
  • Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, 15%.
  • Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω, 20%.

Η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά, έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

Αν πάλι διαπιστωθεί ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να παραμείνει χωρίς παρεμβάσεις το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα ελάχιστα όρια αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Το δεύτερο άμεσο μέτρο είναι η μείωση του ορίου συναλλαγών για αγορές σε μετρητά από τα 500 ευρώ στα 300 ή τα 200 ευρώ. Για κάθε ποσό μεγαλύτερο σε πληρωμή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή e- banking.

Το τρίτο μέτρο είναι μια εκστρατεία να υπάρξει χρήση όλων όσων υποχρεούνται POS και παράλληλα η δημιουργία ή ύπαρξη και λειτουργία ενός επαγγελματικού λογαριασμού όπου οι καταχωρούμενες εισροές θα είναι ευδιάκριτο από τις τράπεζες ότι αφορούν αγορά κάποιας υπηρεσίας ή κάποιου αγαθού. Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει από πέρσι για το θέμα αλλά ατόνισαν από τις αρχές του χρόνου λόγω της προεκλογικής περιόδου καθώς η σύλληψη ενός επαγγελματία χωρίς POS ή με POS, το οποίο δεν λειτουργεί έφερνε πρόστιμα ως 5000 ευρώ ενώ η μη ύπαρξη επαγγελματικού λογαριασμού είχε πρόστιμο 1.500 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here