γράφει ο Θεόδωρος Δούρος
Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες και το οικονομικό «χτύπημα» της πανδημίας στη χώρα δεν συγκρίνεται με αυτό των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, δεδομένης και της 10ετούς οικονομικής κρίσης που βιώσαμε.
Η επαναλειτουργία ωστόσο των φυσικών καταστημάτων σε πολλούς κλάδους δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα στην αγορά και στο καταναλωτικό κοινό με τον επιχειρηματικό κόσμο να εκφράζει την ικανοποίησή του με την εφαρμογή του μέτρου κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου που διανύουμε.
Οι εκπτώσεις για πολλές επιχειρήσεις, όπως και για τη DUR, θα είναι μεγάλες με στόχο να μη χαθεί και αυτή η περίοδος, όπως η περίοδος του Πάσχα στο προηγούμενο lockdown και η εορταστική σεζόν τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο το κοινό να έχει μεγαλύτερα κίνητρα για τις αγορές του.
Το άνοιγμα των καταστημάτων έχει θετικό πρόσημο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και για την οικονομία της χώρας ωστόσο το πλήγμα που έχει προκληθεί στον ετήσιο τζίρο μιας επιχείρησης από το προηγούμενο διάστημα είναι τεράστιο και δεν γίνεται να αναπληρωθεί.
Η σωστή εφαρμογή των μέτρων και η απαρέγκλιτη τήρησή τους είναι πολύ σημαντική για να μην υπάρξει οπισθοχώρηση σε επιδημιολογικό επίπεδο περιορίζοντας και πάλι τη φυσική λειτουργία τους.
Το άνοιγμα της αγοράς είναι μια ανάγκη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας αλλά θα πρέπει να συνδυάζεται με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων ώστε να έχει διάρκεια και επομένως να βοηθήσει ως ένα βαθμό τις επιχειρήσεις να «σταθούν» στα πόδια τους και πάλι.
- Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας θα πρέπει να εστιάσει στην επόμενη ημέρα, στη μετά-covid εποχή για να καταφέρει να κάνει βήματα προόδου, τα οποία θα επιτευχθούν ωστόσο και μέσω της στήριξης και των μέτρων που θα λάβει το Κράτος, τα οποία θα πρέπει να είναι προσανατολισμένα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πιο έντονα τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της οικονομικής κρίσης πριν μερικά χρόνια, την βιώνει ο μικρομεσαίος Έλληνας επιχειρηματίας καθώς σε σχέση με άλλους, μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια.
Ως πιο αποδοτική λύση φαντάζει το «κούρεμα» του χρέους και για αυτό θα πρέπει η πολιτεία να εργαστεί, να πείσει και να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, είναι αναγκαία η σωστή διάθεση των 32 δις του Tαμείου Aνάκαμψης διότι εάν η διάθεση των χρημάτων γίνει έμμεσα ή άμεσα σε λίγους «παίχτες», (με την προσδοκία μέσω της trickle-down οικονομίας τα χρήματα να φτάσουν στην αγορά), θα αποτύχουμε.
Η πανδημία δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη των digital εργαλείων τα οποία θα πρέπει πλέον οι επιχειρήσεις να ενσωματώνουν στη λειτουργία τους για να μπορούν να επιβιώσουν και να ενισχύσουν την παρουσία τους στον ψηφιακό κόσμο εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει.
Στη DUR πριν την έλευση της πανδημίας είχαμε ήδη έντονη παρουσία στον ψηφιακό κόσμο αφού διαθέτουμε ηλεκτρονικό κατάστημα, το www.dur.gr , που λειτουργεί με στόχο να διευκολύνει τον καταναλωτή στις αγορές του με λίγα κλικ.
- Κατά την περίοδο της πανδημίας παρατηρήσαμε αρκετά σημαντική ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια από τις πωλήσεις των υπόλοιπων φυσικών καταστημάτων που μέχρι πρότινος παρέμεναν κλειστά.
Ξεκινώντας σε μια νέα βάση, η κρίση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, σε παγκόσμιο επίπεδο, απαλλαγμένη από τις αδικίες και τις κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος.
Θα πρέπει να ορίσουμε μία νέα κανονικότητα, που δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη, η οποία οδήγησε το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατέχει το 99% του παγκόσμιου πλούτου, προκαλώντας μεγάλα αδιέξοδα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
Αυτή η νέα αρχή μπορεί να συντελεστεί εάν δώσουμε χώρο στη νέα γενιά, η οποία θα πρέπει να βρεθεί στο τιμόνι αναλαμβάνοντας τα ηνία σε διοικητικές θέσεις, καθώς οι παλαιότεροι διακατέχονται από υφεσιακές σκέψεις που έχουν προκύψει λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Η νέα γένια με εφόδια, όραμα και νέες σκέψεις μπορεί να μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα φέρνοντας στη χώρα την επιθυμητή ανάπτυξη.
{Ο κ.Θεόδωρος N. Δούρος, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της DUR}