Στην οικονομική πολιτική, τις επενδύσεις, τις επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες και τις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται, μίλησε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, στη βραδιά απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2018.

Ο κ. Λιάκος στην ομιλία του ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιβραβεύονται επιχειρήσεις, ως πρότυπα πρωτοβουλίας και ενθάρρυνσης, στην οικονομία, μετά το μνημόνιο εποχή. Στόχος είναι να ξαναγίνουμε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να ενισχυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Σήμερα επιβραβεύονται επιχειρήσεις που τα κατάφεραν σε δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να επιμείνουμε παρά τις δυσχέρειες. Με σταθερά βήματα και μικρές νίκες θα έρθει η πολυπόθητη πρόοδος». 

Χαιρετισμός Υφυπουργού Δημήτρη Λιάκου στα βραβεία «Χρήμα 2018»

Κύριες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη φετινή εκδήλωση βραβεία Χρήμα 2018 για δυο λόγους. 

Ο πρώτος λόγος είναι πιο προσωπικός, διότι είμαι ανάμεσα σε παλιούς συναδέλφους που συνεργάστηκα πολλά χρόνια και σε ανθρώπους που είχαν την τύχη και τη χαρά να συνεργαστώ. 

Νιώθω ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους, στο δικό μου σπίτι.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τον λόγο της σημερινής εκδήλωσης. 

Η χώρα αποκαθιστά την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, ανακτούμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας

Θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικό να επιβραβεύουμε και να αναδεικνύουμε τις επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες, τόσο ως θετικά πρότυπα για την επιχειρηματική κουλτούρα που θέλουμε για τη χώρα, όσο και ως πηγή ενθάρρυνσης και αισιοδοξίας στο νέο ξεκίνημα που γίνεται μετά από την πολυετή περιπέτεια της κρίσης και των μνημονίων.

Προχωράμε σήμερα μπροστά, έχοντας διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια θετική αναπτυξιακή πορεία και μάλιστα με τρόπο πιο δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο.

Η χώρα αποκαθιστά την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, ανακτούμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας χάρη στο δίπτυχο, συγκροτημένη εξωτερική πολιτική και σαφή και σταθερή οικονομική πολιτική.

Δείτε επίσης: Η Τράπεζα Eurobank αναδείχθηκε καλύτερη εταιρεία 2018 στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ

Πείσαμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και σήμερα, συνεχίζουμε, χωρίς την ανάγκη εξωτερικής επιβολής, με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, που απαντά στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. 

Υπάρχει πια συσσωρευμένη εμπειρία αλλά και η διάθεση να μάθουμε και να μεταφέρουμε στη χώρα μας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να βελτιώσουμε τη θέση μας στο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. 

Είναι κοινή συνείδηση πλέον, και αυτό είναι μια κατάκτηση στο πεδίο των αντιλήψεων της κοινωνίας, ότι για να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο ευημερίας στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, απαιτείται μεταρρυθμιστική ετοιμότητα και συμφιλίωση με την ιδέα της διαρκούς εξέλιξης και της συμπόρευσης με τις νέες τάσεις. 

Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να ξαναγίνουμε ελκυστικοί ως επενδυτικός προορισμός, αλλά κυρίως για να ισχυροποιήσουμε τον εγχώριο παραγωγικό ιστό, όπως ισχύει για κάθε αναπτυγμένη οικονομία.

Και εδω πρέπει να δούμε πέρα από τις μεταρρυθμίσεις, με μια διάθεση ειλικρινούς αυτοκριτικής, τις κατεστημένες λογικές που κρατανε πίσω τις επιχειρήσεις μας. 

Αναφέρομαι σε μια κυρίαρχη επιχειρηματική αντίληψη, κλειστή και με έντονα συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά, που αποστρέφεται τις συμμετοχές και τη συνεργασία, εξαρτάται αποκλειστικά από τον τραπεζικό δανεισμό, και πολλές φορές βέβαια «επενδύει» στις προνομιακές προσβάσεις στα δίκτυα εξουσίας. 

Αυτή η λογική, και ελπίζω να το έχουμε καταλάβει όλοι, μας έδειξε ,με επώδυνο τρόπο στα χρόνια της κρίσης, ότι δεν μπορεί να μας πάει μακριά. 

Αντίθετα πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων, όπως έχει να προσφέρει η κεφαλαιαγορά, οι ομολογιακές εκδόσεις και τα σύγχρονα μέσα συνεπενδυσης κι από κοινού ανάληψης ρίσκου ως εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. 

Στο παρελθόν συμμετείχα και εγώ με την ιδιότητα μου ως μέλος της Ένωσης Θεσμικών επενδυτών, σε συζητήσεις πάνω σε ιδέες – προτάσεις για τη αναζωογόνηση και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της εναλλακτικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Μπορεί τα αποτελέσματα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, την αναζήτηση και το διάλογο

Αυτό καθίσταται αναγκαίο ειδικά σήμερα, όπου το διεθνές περιβάλλον γίνεται ξανά αβέβαιο, ενώ πολλοί, «ακούγοντας τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων», όπως έλεγε ο Καβάφης, προβλέπουν ότι μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκεται προ των πυλών.

Ειδικά όσον αφορά τις συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας μας, η κρίση δυσκόλεψε πολύ την τραπεζική λειτουργία και δέσμευσε απαραίτητα κεφάλαια στην κάλυψη επισφαλειών, στερώντας τα από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης ευρύτερα. 

Αυτή την κατάσταση θέλουμε να διορθώσουμε με το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και το συναφές που συνδέεται με την προστασία της νέας κατοικίας. 

Με ένα τρόπο που θα συμβιβάζει την ανάγκη για κοινωνική προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ταυτόχρονα θα απελευθερώνει πολύτιμους πόρους για την αναπτυξιακή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.   

Ωστόσο σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και τη βοήθεια των τραπεζών, να πουν με τη σειρά τους το αντίστοιχο whatever it takes όπως είχε πει κάποτε και ο Ντράγκι την ύστατη στιγμή για το ευρώ, ώστε να μη χάσουμε ούτε λεπτό πλέον από την δυναμική ανάκαμψη που μπορεί και πρέπει να πετύχει η ελληνική οικονομία. 

Βεβαίως στην προσπάθεια για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρέπει να ανταποκριθούν, να συνεισφέρουν και οι ρυθμιστικές αρχές, με τη συνεχή επικαιροποίηση του εποπτικού και ελεγκτικού πλαισίου, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα απαράδεκτα, που ζημίωσαν την κεφαλαιαγορά αλλά και την εικόνα της χώρας σε όλα τα επίπεδα. 

Γενικότερα γνωρίζουμε πως λειτουργεί η αγορά και δεν είμαστε αφελείς, ούτε πέφτουμε από τα σύννεφα, όμως μακροπρόθεσμα οι καταχρηστικές πρακτικές δεν δικαιώνονται, «δεν μπορείς να ξεγελάς τους πάντες για πάντα», και τις θεωρώ προσωπικά ένδειξη αδυναμίας, παρά ευφυΐας και «στρατηγικής» επιχειρηματικής σκέψης. 

Bραβεύουμε επιχειρήσεις που τα κατάφεραν σε δύσκολες, σε μη normal συνθήκες, και με τρόπο που παραδειγματίζει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες για να δημιουργήσουμε, αλλά να επιμένουμε

Εδώ φυσικά έχουν ρόλο κι οι ίδιες επιχειρήσεις με πρωτοβουλίες για την έμπρακτη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και του σεβασμού των κανόνων και του ρυθμιστικού πλαισίου. 

Με το χρόνο αυτό θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη εγχώρια κεφαλαιαγορά και θα δώσει το απαραίτητο βάθος στο ελληνικό χρηματιστήριο για να λειτουργήσει ως αξιόπιστη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης και όχι, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, ως ένα όχημα βραχυπρόθεσμης κερδοσκοπίας.

Επομένως Φίλες και φίλοι, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη για να εδραιωθεί η ανάπτυξη στη χώρα μας με βιώσιμους όρους, αλλά έχουμε κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την πορεία και δεν είναι λίγο αυτό. 

Σήμερα βραβεύουμε επιχειρήσεις που τα κατάφεραν σε δύσκολες, σε μη normal συνθήκες,  και με τρόπο που παραδειγματίζει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες για να δημιουργήσουμε, αλλά να επιμένουμε παρά τις δυσχέρειες. 

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές και ειδικά στη χώρα μας, θέτουμε ένα ιδεατό πρότυπο που θα θέλαμε να φτάσουμε, κοιτάμε κατευθείαν την κορυφή του βουνού και με το πρώτο εμπόδιο αποθαρρυνόμαστε, μεμψιμοιρούμε και τελικά παραιτούμαστε αναζητώντας βολικές δικαιολογίες. 

Νομίζω είναι προτιμότερο, με επίγνωση πάντα των θετικών και των αρνητικών μας στοιχείων, να βάζουμε εφικτούς ενδιάμεσους στόχους και με μεθοδικότητα να συγκεντρωνόμαστε στη δουλειά που απαιτείται για να τους πετύχουμε. 

Με σταθερά βήματα και με μικρές νίκες θα έρθει τελικά η επιθυμητή πρόοδος. 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ηττοπαθείς. 

Άλλωστε οι συνθήκες είναι πλέον πιο ευνοϊκές και νέες ευκαιρίες διανοίγονται μπροστά μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να δώσω συγχαρητήρια στους διακριθέντες αλλά συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους όσους επιμένουν και προσπαθούν. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης δηλώνω ότι είμαστε εδώ, ανοιχτοί στο διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων, γιατί τελικά πίσω από το στοίχημα της ανάπτυξης συντασσόμαστε όλοι, για το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας και των επόμενων γενεών.

Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here