Το 25% των χρημάτων που κατέβαλαν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τις άδειες 5G στην Ελλάδα θα επιστρέψει στην πραγματική οικονομία της χώρας. Το υπόλοιπο 75% θα χρησιμοποιηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για τη μείωση του Χρέους.

Η Ελλάδα καινοτομεί δημιουργώντας το επενδυτικό fund ΦΑΙΣΤΟΣ το οποίο θα ξεκινήσει την λειτουργία του με κεφάλαια ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από το 25% του ποσού της δημοπρασίας των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G. Αμέσως μετά θα ενισχυθεί και με ιδιωτικά κεφάλαια σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Στόχος του fund είναι να χρηματοδοτεί startup και υφιστάμενες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών, που θα αξιοποιούν τα δίκτα κινητής 5G.

Πρόεδρος του ΦΑΙΣΤΟΣ αλλά και Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονόπουλος. Στη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου τοποθετήθηκε, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (αποχώρησε το Νοέμβριο του 2020), κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Η καινοτόμα αυτή ελληνική πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του εγχώριου ψηφιακού οικοσυστήματος 5G που θα εισάγει τη χώρα έγκαιρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

  • Από την σωστή εκμετάλλευση των δικτύων και σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 69.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο, να έχουν ολοκληρωθεί οι εν δυνάμει επενδύσεις από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ποσοστό έως 30% στο fund. Έως τέλος του έτους αναμένεται να επιλεγούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here