της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η Insurance Europe δημοσιοποίησε σήμερα την απάντησή της στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την αρχική έκθεση συνεπειών για την αναθεώρηση της οδηγίας Solvency II.
Παρότι ο σύνδεσμος των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ καλωσορίζει την αρχική έκθεση συνεπειών και συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τους στόχους και τις επιλογές πολιτικής, εντοπίζει «ορισμένες παραλείψεις-κλειδιά και βελτιώσεις που απαιτούνται για να διορθωθούν τα λάθη στη Solvency II και να εξασφαλιστούν τα σωστά αποτελέσματα»
Πιο συγκεκριμένα, η Insurance Europe στηρίζει τον στόχο της Κομισιόν να ενισχύσει την ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να προσφέρουν μακροχρόνια προϊόντα ασφάλειας ζωής και συνταξιοδοτικά με εγγυήσεις και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ωστόσο, αν και η άμβλυνση της τεχνητής μεταβλητότητας είναι κρίσιμης σημασίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι δυο παράγοντες:
Πρώτον, να μην υπερεκτιμώνται οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και ιδίως οι μακροπρόθεσμες
Δεύτερον, να διασφαλίζεται ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις επενδύσεις είναι οι ενδεδειγμένες
Επιπροσθέτως, θα πρέπει να γίνει περισσότερο σαφές ότι οι επιλογές πολιτικής που οδηγούν σε μια δικαιολογημένη και απαραίτητη μείωση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων θα εξεταστούν από την Επιτροπή.
Περαιτέρω, η Insurance Europe στηρίζει τον στόχο της Επιτροπής για επέκταση και βελτίωση της εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας στην Solvency IΙ, καθώς και τον στόχο να εδραιωθούν κανόνες ίσης μεταχείρισης των εταιρειών και ισχυρής προστασίας των ασφαλισμένων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος για εναρμόνιση των συστημάτων εγγύησης ασφαλίσεων καθώς η Solvency II, όταν εφαρμόζεται σωστά, προσφέρει πολύ υψηλά και αποτελεσματικά επίπεδα προστασίας. Έμφαση πρέπει να δοθεί στο να διασφαλιστεί ότι η Οδηγία εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες-μέλη και στον συντονισμό –από τις εποπτικές αρχές- της διασυνοριακής δραστηριότητας.
Με δεδομένο ότι ο συστημικός κίνδυνος είναι περιορισμένος για τον ασφαλιστικό τομέα –και η Solvency II είναι ήδη ένα πολύ ολοκληρωμένο πλαίσιο- τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να περιοριστούν στην εφαρμογή του ολιστικού πλαισίου της IAIS (Διεθνούς Συνδέσμου Εποπτών Ασφαλιστικού Κλάδου)
Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δεν υποστηρίζουν μειώσεις στις κεφαλαιακές απαιτήσεις χωρίς στάθμιση του κινδύνου ως κίνητρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αντιμετώπιση των διαφόρων εμποδίων στη Solvency II θα δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα όταν συνδυαστεί με το φυσικό συμφέρον των ίδιων των ασφαλιστικών και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, σε συνδυασμό με τα ισχυρά ρυθμιστικά κίνητρα της Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ευρύτερα.
Η Insurance Europe προτείνει την εισαγωγή δυο πρόσθετων στόχων στην αναθεωρημένη Οδηγία:
- Την διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας
- Την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων δημοσιότητας της
Όσον αφορά στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της ασφαλιστικής βιομηχανίας σημαίνει ότι η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων δεν θα είχε αρνητικές επιπτώσεις. Αυτό όμως είναι λάθος επειδή, ακόμα και αν φαινομενικά μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να «αντέξει» μια αύξηση κεφαλαίου, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις π.χ. για επιτοκιακά σοκ μπορούν –για παράδειγμα- να έχουν έντονα αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα των ασφαλιστικών να προσφέρουν προϊόντα με μακροπρόθεσμες εγγυήσεις, ωθώντας τις εταιρείες στην μετατόπιση του κινδύνου στους ασφαλισμένους.