Θεσμική ομιλία απηύθυνε η κα. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράςστα Επιχειρηματικά βραβεία ΧΡΗΜΑ 2021, που διεξάγονται φέτος μέσα από την πλατφόρμα LiveOn.

“Τα βραβεία αυτά αποτελούν μία σημαντική πρωτοβουλία και έναν θεσμό που βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναδειχθούν” είπε στην εισαγωγική της τοποθέτηση.

Η παρέμβαση της κας Λαζαράκου κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες:

-Το 2021 ήταν μία πολύ καλή (αναπτυξιακά) χρονιά για τα ελληνικά κεφάλαια, καθώς μέσα από το Χ.Α. αντλήθηκαν περί τα 6 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο ποσό, πενταπλάσιο σε σχέση με το 2019 και το 2020. Παρατηρήσαμε ότι οι τάσεις στα αμοιβαία κεφαλαία ήταν αυξητική και μάλιστα για επενδύσεις σε ελληνικά αντί ξένων κεφαλαίων. Πάντα ο στόχος μας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

-Το 2021 ήταν μία χρονιά εταιρικής διακυβέρνησης με τον νόμο 4706/20 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2021 και άλλαξε τα δεδομένα στις επιχειρήσεις. Είμαστε σε καλό επίπεδο συμμόρφωσης, ο νόμος εκσυγχρόνισε το πλαίσιο και βελτιστοποίησε τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

-Το 2022, θα μας απασχολήσει το ESG, κατά κόρον, όχι μόνο εμάς, αλλά και την Ευρώπη, καθώς με την πράσινη συμφωνία όλες οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώνουν τα κριτήρια αυτά σε μια καθαρή κυκλική οικονομία. Ήδη κάποιες διατάξεις εφαρμόζονται και εμείς ως ρυθμιστής που συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των κανόνων και ως επόπτης για την συμμόρφωση θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τις εταιρείες για τις υποχρεώσεις που έχουν. Ως προς την συμμόρφωση, σύντομα θα διεξάγουμε σεμινάρια και συνέδρια για να βοηθήσουμε στην στρατηγική ενσωμάτωσης. Πέραν του επιπέδου των κεφαλαιαγορών θέλουμε να συμβάλουμε και σε εθνικό επίπεδο για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής.

-Οι προκλήσεις για το 2022 αφορούν σε νέα θέματα, που σχετίζονται με νέα προϊόντα, όπως τα κρυπτονομίσματα, διότι είναι αρρύθμιστη αυτή η αγορά. Περιμένουμε τους κανονισμούς που θα θέτουν το πλαίσιο για αυτό το αρρύθμιστο προϊόν. Επίσης, προκλήσεις αποτελούν το ενεργειακό κόστος και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το κομμάτι της συμμόρφωσης με τα θέματα του ESG.

“Πρέπει οι εταιρείες να δουν πως θα προχωρήσουν, να χαράξουν στρατηγική και να κάνουν βήματα για να καταστούν ανταγωνιστικές, καθώς και οι επενδυτές πλέον ζητούν την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG. H Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αποφασισμένη να συμβάλει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην ενημέρωση για να δείξει πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση από τις εισηγμένες των κριτηρίων” είπε ακόμη η κα Λαζαράκου.

Κλείνοντας προέβλεψε ότι το 2022 θα είναι μία αναπτυξιακή χρονιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here