“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τους κλυδωνισμούς από τη μεγάλη ύφεση της οικονομίας που αναμένεται. Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση, ώστε άμεσα και γρήγορα να αντιδράσουμε και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο υπάρξει”.
Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τις δύο εκθέσεις πεπραγμένων της Επιτροπής για το 2018 και 2019.
Έμφαση έδωσε η κ. Λαζαράκου στις διεθνείς επενδύσεις, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την διευκόλυνση των επενδυτών μέσα από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, ενώ επεσήμανε ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών στην εγχώρια αγορά αξιών είναι ιδιαίτερα μεγάλη το 2019, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
“Η Επιτροπή δεν μπορεί να θέσει κανόνες για το πώς οι τράπεζες δανειοδοτούν και πως αντιμετωπίζουν το ρίσκο”
“Οι διεθνείς επενδύσεις αυξάνονται και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για επενδύσεις σε ελληνικές εταιρίες. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό το κλίμα, και σαν νέα διοίκηση, κάνουμε προτάσεις για να τις κάνουμε μοχλό χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, με ένα πιο δυνατό θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και με νέα προϊόντα. Γίνονται διαβουλεύσεις για να προτείνουμε και άλλα προϊόντα, ώστε πραγματικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να γίνει η εναλλακτική χρηματοδότηση της οικονομίας”, επεσήμανε.
Κληθείς να σχολιάσει την δυστοκία που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων, η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
“Η Επιτροπή δεν μπορεί να θέσει κανόνες για το πώς οι τράπεζες δανειοδοτούν και πως αντιμετωπίζουν το ρίσκο. Όμως αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να πάρει πρωτοβουλίες για εναλλακτική χρηματοδότηση, ώστε να γίνονται δανειοδοτήσεις μέσα από την Επιτροπή”, είπε και συμπλήρωσε:
“Το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τις οικονομίες. Θα είναι ένα θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, που όμως είναι ακόμα ένα θέμα σε εξέλιξη. Εμείς κινούμαστε προσεκτικά για να ενισχύσουμε περισσότερο την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς μέσα από τα ευρωπαϊκά αλλά και τα εθνικά μέσα και εργαλεία που υπάρχουν. Συμμετέχουμε ενεργά στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες και προσπαθούμε με διαβουλεύσεις να ενισχυθούν οι συμμετοχικές επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί όντως θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας”.
Έμφαση έδωσε στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι το 2019 “είχε κορυφαίες αποδόσεις” και πρόσθεσε ότι την τελευταία περίοδο “τα αμοιβαία κεφάλαια παρουσιάζουν, πρώτη φορά μετά το 2015, αύξηση και φαίνονται να επανέρχονται οι εισροές”.
“Ο οικονομικός απολογισμός είναι θετικός. Κλείσαμε με μια χρονιά πλεονασματική”
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το Brexit, η κ. Λαζαράκου τόνισε ότι, “τα θέματα αντιμετωπίζονται κεντρικά σε επίπεδο ΕΕ” και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ενόψει της 31 Ιανουαρίου του 2020, που είναι και η κρίσιμη ημερομηνία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
“Έχουν ληφθεί μέτρα για να περιορίσουμε τον κίνδυνο, έγιναν διεθνείς εκθέσεις για να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Έχουμε προβλέψει μια μεταβατική περίοδο για τη χώρα και για το τι θα γίνει με τις εταιρίες επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται τα θέματα του Brexit”, υπογράμμισε.
Ακόμα, η κ. Λαζαράκου επεσήμανε, ότι “στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα λειτουργεί με διαφάνεια”.
“Έγινε ένα πρώτο βήμα μέσα από το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, ξεκίνησε η προσπάθεια για κωδικοποίηση της πολύπλοκης και τεράστιας νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής, ώστε να γίνει πιο εύχρηστη”, είπε και συμπλήρωσε:
“Πέραν του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού έργου από τα ευρωπαϊκά όργανα, γίνεται προσπάθεια για την εποπτική σύγκλιση των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς για να έχουμε κοινές αρχές σύγκλισης και να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση”.
Αναφερόμενη στην εταιρική διακυβέρνηση, τόνισε ότι “στόχος είναι να τροποποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί ο παλιός νόμος ώστε να ενισχύσουμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να είναι αποτελεσματικότεροι οι εσωτερικοί έλεγχοι των εταιριών και να είναι καλύτερη η οργάνωση και η αξιολόγηση τους”.
“Πρόταση δική μας ως προς τα διοικητικά συμβούλια, είναι να ενισχυθεί περισσότερο η λειτουργία και η ανεξαρτησία των μελών τους, να επεκτείνουμε τα κριτήρια ανεξαρτησίας τους για να αποφεύγονται καταστρατηγήσεις. Πρέπει να δούμε πώς θα ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε την ελεγκτική λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Από το αρμόδιο υπουργείο έγινε προσπάθεια ενίσχυσης των ορκωτών λογιστών και της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να λυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος”, επεσήμανε.
Η κ. Λαζαράκου μίλησε επίσης για “πολύ καλή, άριστη συνεργασία με την Τράπεζα Ελλάδος” και συμπλήρωσε ότι “το ίδιο ισχύει και με τις άλλες εποπτικές αρχές και στόχος μας είναι να ενισχυθεί περισσότερο με όλες”.
Είπε ακόμα, ότι “η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ενισχυθεί σημαντικά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της, καθώς υπάρχουν ήδη 15 νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οδηγίες που τις δίνουν επιπλέον αρμοδιότητες”.
Αναφορικά με τους ελέγχους για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανέφερε ότι διπλασιάστηκαν το 2019 σε σχέση με το 2018, και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 29 εκατ. ευρώ.
“Είναι σημαντικό να δούμε πόσο οι εποπτευόμενες εταιρίες διαθέτουν μηχανισμούς για να ελέγξουν πρόσωπα που θέλουν να κάνουν ξέπλυμα. Αν διαπιστώσουμε ότι έχουν πρόβλημα οι εταιρίες γίνονται εισηγήσεις και επιβάλλονται πρόστιμα ή αν είναι τυπικά τα προβλήματα παίρνουμε διαρθρωτικά μέτρα. Διαπιστώσαμε πολλές περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών και επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα. Το 2019 οι παραβάσεις έφθασαν στις 130 και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 29 εκατ. ευρώ τα οποία εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο”, επεσήμανε.
Αναφερόμενη στις εισηγμένες εταιρίες τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ξεκάθαρη.
“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισκοπεί τα θέματα που έχουν να κάνουν με εσωτερική πληροφόρηση και ενημέρωση μεταβολών των μετοχών, αλλά και ελέγχει όλα τα θέματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία τους όσο και τους μετόχους. Αισιοδοξούμε στη καλύτερη λειτουργία των εταιριών και στον καλύτερο έλεγχο τους”, σημείωσε.
Τόνισε τέλος, ότι “η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οι τρεις προτεραιότητες των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο”.
“Δική μας προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η προληπτική εποπτεία και ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου”, ανέφερε.