Τρία θέματα έθιξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, κατά την θεσμική της παρέμβαση στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

“Στην ΕΕ η σημασία της συμπληρωματικής ασφάλισης έχει αναδειχθεί από τις αρχές του 2000, καθώς και το πόσο σημαντικά είναι τα Ταμεία ως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές” τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε: “Η εποπτεία αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά ζητήματα καθώς πρέπει να διαφυλάσσεται σωστά ο σχεδιασμός των επενδύσεων, με γνώμονα την αρχή της συνετής διαχείρισης. 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί προληπτικά δίνει οδηγίες για το υφιστάμενο ισχύον πλαίσιο και έχουμε προχωρήσει στην αξιολόγηση των μελών.

Η διασφάλιση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί κομβικό στοιχείο για την πορεία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης και των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Προσπαθούμε να βοηθάμε για την δευτερογενή νομοθεσία και την ενσωμάτωση των οδηγιών και των κανόνων που διέπουν την λειτουργία. Η ακρίβεια της πληροφόρησης είναι πολύ σημαντική. Ως επιτροπή, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συνδράμουμε στην εκπόνηση του νέου ταμείου επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης. Συμμετέχουμε επίσης στην EIOPA ως τεχνικός σύμβουλος.

Η τάση των τελευταίων χρόνων είναι σημαντική, καθώς βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Το 2021 μέχρι και σήμερα καταγράφεται η ίδρυση από εταιρείες που ανήκουν σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας. Παρατηρούμε ότι μεγαλώνει η σημασία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης”.

Όσον αφορά την μελέτη του ΙΟΒΕ τόνισε: “Πρόκειται για μία εμπεριστατωμένη μελέτη, εμείς βλέπουμε δύο πράγματα: Την εποπτεία και την ανάπτυξη του τομέα επαγγελματικής ασφάλισης για το πως θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, καθώς είναι λιγότερο διαδεδομένος στην Ελλάδα.

Είναι κρίσιμο να δούμε πως θα αναπτύξουμε περισσότερο τον θεσμό και έχει σημασία η ενίσχυση των κανόνων εποπτείας. Ως θεματοφύλακες της προστασίας βοηθάμε τα ταμεία και στοχεύουμε στην ανάπτυξη των ΤΕΑ” έκλεισε.

Ο υπουργός Οικονομικών στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ο θεσμός των ΤΕΑ εκσυγχρονίζει το ασφαλιστικό σύστημα

O Χρ. Μεγάλου στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς ίδρυσε επαγγελματικό ταμείο

Ποιος είναι ο Σ. Γιαννακού, ο άνθρωπος που αντικαθιστά τον Β. Σταύρου στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ