Από ό,τι φαίνεται, οι κύριοι στη Λεωφόρο Αθηνών είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχουν επαφή και συναίσθηση του τι ακριβώς διαδραματίζεται στην αγορά, αλλά και τι διακυβεύεται ευρύτερα.

Το χρηματιστήριο είναι θεσμός που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργεί ενισχυτικά στην επιχειρηματικότητα, συνεισφέρει χρηματοδοτικά, συμβάλλει στην εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα των ομίλων/εταιρειών.

Αλήθεια, τι από όλα αυτά προσφέρει το ΧΑ –συνακόλουθα η ΕΧΑΕ–, τα τελευταία χρόνια, και επί προηγούμενης και επί αυτής της κυβέρνησης; Και, δυστυχώς, φοβάμαι και με την επόμενη. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί η απόφασή τους να ενισχύσουν τη βαρύτητα στάθμισης των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών δεικτών;

Ήταν που ήταν τραπεζοβαρές το ΧΑ, με τη συνολική αποτίμηση των συστημικών στα 5 δισ. να «βαραίνει» 15,55% στον Γενικό Δείκτη, ήρθε (από τις αρχές Ιουλίου) και η… αναβάθμιση του κλάδου (που έχει σαφή κλίση προς χαμηλότερα), το κατέστησαν ακόμη περισσότερο. Έτσι φτάσαμε στο οξύμωρο, την προηγούμενη Δευτέρα, που ο κλάδος «βούλιαζε» κατά 8,25% (και 72% για φέτος!), με τη χρηματιστηριακή αξία του συνολικά σε 2,9 δισ. να έχει στάθμιση πάνω από 22%, όταν όλες οι εισηγμένες αποτιμώνταν στα 39 δισεκατομμύρια.

Εκ των πραγμάτων, η απόφαση των αρχών αποδείχθηκε πως και λάθος ήταν και σε λάθος χρόνο εφαρμόστηκε. Το γιατί έχει τις εξηγήσεις-απαντήσεις του, μόνο που αυτό θα έπρεπε να απασχολεί και την πολιτική ηγεσία, τον καθ’ ύλην προϊστάμενο.

Αντ’ αυτού διαπιστώνεται μια ουσιαστική έλλειψη ενδιαφέροντος, σε βαθμό που (κυρίως) στελέχη της αγοράς, επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, να απορούν πώς είναι δυνατόν μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση να είναι, εν τοις πράγμασι, τόσο αδιάφορη για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη κεφαλαιαγορά, στο χρηματιστήριο.

Και να πει κάποιος πως ο πρωθυπουργός δεν έχει γνώση της αγοράς; Με πολυετή θητεία και άριστη πρόσβαση σε διεθνή κέντρα, στο εγχώριο επιχειρείν; Ή μήπως δεν έχουν οι σύμβουλοι και δη οι στενοί συνεργάτες του;

Ακατανόητη είναι η περιθωριοποίηση της αγοράς, όπως ακατανόητη είναι και η εμμονική επιμονή της διοίκησης του χρηματιστηρίου με το τραπεζικό σύστημα, σε σημείο που εγείρονται εύλογα ερωτήματα.

Δυστυχώς για την ευρύτερη επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα καταδείχθηκε πως το capping factor λειτούργησε σαν μπούμερανγκ εις βάρος αμφοτέρων. Και δικαιολογίες του στυλ «ο Covid-19», «ο Ερντογάν», «οι… Νεφελίμ» ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, καθώς φέτος το ΧΑ προηγείται στις διορθώσεις των διεθνών αγορών και ασθμαίνει στις ανοδικές αντιδράσεις τους. Δυστυχώς… Και φως δεν βλέπουμε…

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 03/11/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ