Κατατοπιστικός, ουσιαστικός και επαρκώς αποκαλυπτικός ήταν ο Οδυσσέας Αθανασίου στην παρουσίαση της Lamda Malls.
Με 4 υφιστάμενα και 2 υπό κατασκευή Malls η θυγατρική της εισηγμένης θα μπορεί να προσφύγει σε ΙΡΟ για 150 εκατ. με εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2024.
Mall, Golden Hall στην Αθήνα, Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη συν το Designer Outlet Athens (ex McArthur Glen) συγκροτούν (ως ξεχωριστές οντότητες) το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας.
Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria (στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά) θα προστεθούν προοπτικά, με τμήμα των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την αμκ να χρηματοδοτούν την κατασκευή τους.
Ενδιαφέρον από την άποψη του (φθηνού) κόστους χρήματος σε εποχή ακριβού δανεισμού/χρηματοδότησης, καθώς η Lamda Malls θα έχει μειωμένους συντελεστές επιβάρυνσης
(δανεισμού).
- Aυτή η παράμετρος θα μπορεί να “λύσει τα χέρια” του επικεφαλής της Lamda Development να διανείμει έσοδα/μέρισμα στους μετόχους/επενδυτές της νέας εταιρείας.
Επιπλέον δέλεαρ για συμμετοχή στο ΙΡΟ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τα κόστη κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο η απόδοση της εισηγμένης αναμένεται το 2023 ενισχυμένη έως 20% σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ του 2022 (για τα υφιστάμενα malls).
Αυτό δημιουργεί και την στρέβλωση τρέχουσας τιμής (6,16 ευρώ, την Παρασκευή) με εσωτερική (8,4 ευρώ) που όμως χαρακτηρίζει ειδικά και γενικά τις εταιρείες του κλάδου (σε Ελλάδα-εξωτερικό).
Οσον αφορά στην ελληνική αγορά, χρηματιστές εκτιμούν πως το discount της Lamda Development θα μπορούσε να μειωθεί ανάλογα με τις τιμές εισαγωγής των ΑΕΕΑΠ που ετοιμάζονται για το ΧΑ (Trade Estates, Noval Property, Orilina)
Οσον αφορά στις διεθνείς, ονόματα μεγέθους λ.χ. Saima Properties, Unibail) είναι σε διαπραγμάτευση με μεγαλύτερο discount.
Το επιπλέον πλεονέκτημα της Lamda Malls– όπως και των άλλων ελληνικών ΑΕΕΑΠ εισηγμένων και μη- ο ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου σε μία περίοδο διόρθωσης των ξένων, τάση που προσφέρει δυνατότητα απόδοσης τουλάχιστον για το 2024.