Έκανε, τελικά, την έκπληξη η Moody’s δίνοντας δύο αντί για μία κλίμακα στο αξιόχρεο της χώρας.

Η διπλή αναβάθμιση δεν ήταν το κύριο ενδεχόμενο που “έπαιζε” την Παρασκευή στις αγορές μετοχών και ομολόγων, με το Ba2 να θεωρείται επικρατέστερο συν επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής (την είχε αναβαθμίσει από σταθερή την άνοιξη).

Τι σημαίνει το…boost από τη Moody’s; πολλαπλά, κατ’ αρχήν “ψήφο” εμπιστοσύνης στην Αθήνα (προφανώς και την κυβέρνηση) σε καιρούς δύσκολους, σαφές μήνυμα στην Standard & Poor’s να εντάξει την χώρα στο investment grade (στις 20 Οκτωβρίου), εξίσου σαφές στις αγορές για την επενδυσιμότητα σε ελληνικά assets προοπτική που καθιστά ακόμη πιο εύκολη την διαχείριση του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ (στα μόλις 7 δισ.€ οι εκδόσεις του 2024).


Παράλληλα η Moody’s- ο μεγαλύτερος από τους 4 οίκους αξιολόγησης- “κλείνει” μία διαφορά που είχε ως προς την αξιολόγηση της οικονομίας- σε μεγάλη απόκλιση από τους άλλους 3- δίνοντας την δυνατότητα σε επενδυτικά κεφάλαια να αρχίσουν την σταδιακή τοποθέτηση τους.

Επίσης αίρεται η δυσπιστία, που για 10 και πλέον χρόνια ο οίκος αντιμετώπιζε την χώρα, εξίσου σημαντική εξέλιξη.

Σήμερα, σε ΧΑ και κρατικά ομόλογα θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της ενέργειας της Moody’s, θυμίζοντας ότι την Παρασκευή μέσω του rebalancing
“έπεσαν” στην αγορά περί τα 100 εκατ. (πλέον των 94 εκατ. που είχαν πραγματοποιηθεί έως τις 17.00′).

Στα 37 εκατ. η αξία συναλλαγών στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 17 στη Mytilineos πάνω από 10 εκατ.σε τίτλους των Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Cenergy Holdings και ΟΠΑΠ.