Με την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ  τάσσεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos, μετά και την ξεκάθαρη θέση που είχε πάρει και ο Έλληνας τραπεζίτης κ. Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είπε ο Ισπανός τραπεζίτης, η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό πρόσκαιρη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΚΤ έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει κάθε επίμονη ανοδική πίεση στις τιμές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία «Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις επιδόσεις του πληθωρισμού στενά αλλά δεν βλέπουμε καμία επίπτωση στον δεύτερο γύρο», ανέφερε ο  de Cos σε διαδικτυακή του ομιλία σε εκδήλωση στην Ισπανία.

Με άλλα λόγια ο πληθωρισμός δεν περνάει στις τιμές των προϊόντων του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού. Ανάλογη άποψη είχε εκφράσει και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στο Bloomberg. Υπάρχει τελικά μιά άτυπη έστω συμπόρευση του νότου για το θέμα;

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμενόταν  τελευταία. Η ΕΚΤ πάντως, εκτιμά ότι η άνοδος είναι προσωρινή και προκαλείται από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, και τις ελλείψεις που προκαλεί η πανδημία σε συστατικά όπως οι επεξεργαστές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here