Δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κάθετη και όπως φαίνεται το ταβάνι είναι υψηλότερα. Το γεγονός αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα και μπορεί να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα:

*Ο πληθωρισμός έχει μεγάλη δυναμική που δεν έχει καμφθεί (αν και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλά θέμα νομισματικής πολιτικής και δεν επιλύεται μόνον με αυξήσεις επιτοκίων- άποψη που έχει εκφρασθεί από αρκετούς και από καιρό).

*Η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη της κινδύνους που αφορούν αυξημένο κόστος και ρίσκο σε ευρωτράπεζες και ούτε την υποχώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η προοπτική για τον πληθωρισμό συνεχίζει να είναι πολύ υψηλή για πολύ καιρό είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι δεδομένων των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το ΔΣ της ΕΚΤ  προχώρησε σε νέα αύξηση.

Είπε ακόμα ότι η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη» και ότι όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων. Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ αύξησης 50 μονάδων βάσης, κάποιοι 25 μονάδων, αλλά κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας παύσης, πρόσθεσε. «Δεν θα κάνουμε παύση», τόνισε η κα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. 

«Συνολικά, τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την αξιολόγηση για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό που διαμορφώσαμε στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου», σημείωσε η κα Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκιά μας θα φτάσουν σε επίπεδο αρκούντως περιοριστικό για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% και θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα, τόνισε.

Όσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι η εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση παραμένουν αδύναμες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται απόκλιση στις επιδόσεις των διαφορετικών τομέων της οικονομίας, με τις προοπτικές της μεταποίησης να επιδεινώνονται.

Η ίδια σημείωσε ότι οι πιέσεις στους μισθούς παραμένουν ισχυρές, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό. Επισήμανε ότι εκτός από τις μισθολογικές πιέσεις, ο πληθωρισμός έχει κινηθεί υψηλότερα και από τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους από τις επιχειρήσεις. «Τα κέρδη την περασμένη χρονιά, ειδικά το 2022, έχουν συμβάλλει στον πληθωρισμό» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κατανάλωση ενέργειας.

NAK