Μετά από έναν 14μηνο κύκλο ανόδου των επιτοκίων, σε ύψη-ρεκόρ, από την ΕΚΤ και έπειτα από άλλους 9 μήνες που παρέμειναν αμετάβλητα, η Christine Lagarde ετοιμάζεται να ανακοινώσει  την πρώτη μείωση του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη.
  • Κατά 25 μονάδες βάσης,  σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, δηλαδή το βασικό επιτόκιο (καταθέσεων) του € από το 4% θα μειωθεί σε 3,75% και το βασικό αναχρηματοδότησης από το 4,5% σε 4,25% σηματοδοτώντας την απαρχή ενός καθοδικού κύκλου.
   Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης θα είναι η πρώτη μετά από σχεδόν μία 10ετία και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Τότε, το συγκεκριμένο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,20% από -0,10%, σε μία χρονιά που η ΕΚΤ εισήλθε στην περίοδο των αρνητικών επιτοκίων και λίγο μετά στην ποσοτική χαλάρωση για να αποφύγει το ενδεχόμενο αντιπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
   Πλέον το διεθνές περιβάλλον έχει μεταβληθεί θεαματικά, με εμφανείς επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία/επιχειρηματικότητα που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συνέπεια των επάλληλων κρίσεων.
Αβέβαιη ωστόσο η συνέχεια, με τα “γεράκια” της Φρανκφούρτης να επιδιώκουν να ψαλιδίσουν- εκ των προτέρων- τα φτερά των “περιστεριών” περιορίζοντας όσο περισσότερο γίνεται τις επόμενες μειώσεις, για το 2024.
Δεδομένες οι αμφιβολίες για την ταχύτητα μείωσης του πληθωρισμού –  τον Μάΐο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 2,6%– έχει χαμηλώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή του έτους για ταχύτερη μείωση.
To μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ίζαμπελ Σνάμπελ
Μάλιστα, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής/ αρμόδια για τις εισηγήσεις των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής) και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, έχουν τοποθετηθεί δημόσια ότι δεν θεωρούν σκόπιμο να γίνει πολύ γρήγορά, η δεύτερη μείωση των επιτοκίων.
O πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Deutsche Bundesbank, Dr Joachim Nagel
Προφανώς αναφέρονται στην συνεδρίαση του Ιουλίου (18/7) πιθανότερο ενδεχόμενο.
Σε αυτή την περίπτωση θα μένουν οι συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου (12/9), Οκτωβρίου (17/10) ή και Δεκεμβρίου (12/12).

 

  • Με τα μέχρι τώρα στοιχεία η προοπτική μείωσης “δείχνει” επιτόκια του 2,5% ή 2,25% προς το δεύτερο 6μηνο 2025.
Με υψηλό τον βαθμό αβεβαιότητας/ρευστότητας συνδυαστικά με την αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι σε αυτή των ΗΠΑ αλλά και μεγεθών μίας Κίνας ή και Ινδίας (ταχύτατα ανερχόμενης) τα κόστη χρήματος προδικάζεται πως θα παραμείνουν υψηλά και το 2024.
     Από αυτή την άποψη, μόνο τυχαία δεν θεωρούν παράγοντες της αγοράς την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας σε ΑΑ- από την Standard & Poor’s.