Έκτακτα μέτρα παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία της ευρωζώνης αλλά όχι μείωση των επιτοκίων του ευρώ αποφάσισε τελικά η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde.

Η Lagarde θα περιμένει πρώτα τα μέτρα που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα το Eurogroup προτού ανακοινώσει το δεύτερο -ισχυρότερο- πακέτο μέτρων νομισματικής πολιτικής.

  1. Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.
  1. Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο του 2020 ως το Ιούνιο του 2021.
  • Αυτές οι δράσεις θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό  προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Το επιτόκιο στο πρόγραμμα TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις δράσεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.
  • Επιπλέον, το ανώτατο ποσό που  μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις δράσεις TLTRO III αυξάνεται στο 50% του ύψους των δανείων που μπορούν να κατατεθούν ως εχέγγυο, όπως έχουν καταγραφεί ως τις 28 Φεβρουαρίου.
  1. Η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων με πρόσθετες αγορές ενεργητικού ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος APP. Οι αγορές ομολόγων αναμένεται να συνεχιστούν όσο χρειαστεί, για να ολοκληρωθούν λίγο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
  1. Η επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν θα συνεχιστεί για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και η “φιλόξενη” νομισματική πολιτική.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here