Περισσότερα από 17 δισ Ευρώ επένδυσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2022, στις ομολογιακές αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα, επέτρεψε στο χαρτοφυλάκιο Γερμανικού, Ολλανδικού και Γαλλικού χρέους να μειωθεί κατά 18 δισ. ευρώ..

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θέσπισε την εποχή της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Program – PEPP) για να θωρακίσει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις της απόφασής της, να χαλαρώσει τα προγράμματα τόνωσης για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

  • Η ECB ολοκλήρωσε τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP τον Μάρτιο, αλλά επικεντρώνει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που ωριμάζουν, στα πιο εύθραυστα μέλη της Ευρωζώνης.

Ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management, εξηγεί σχετικά με τις επανεπενδύσεις της ΕΚΤ:

  • «Φαίνεται ότι η ΕΚΤ ήταν πολύ δραστήρια επανεπενδύοντας σχεδόν όλα τα έσοδα από τις χώρες του πυρήνα σε περιφερειακές χώρες».

Οι επανεπενδύσεις υπογραμμίζουν την προθυμία της ΕΚΤ να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και να αποτρέψει την έκρηξη του χρέους της ευρωζώνης καθώς αποσύρεται από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική που στήριξε το μπλοκ από την κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία.

Η Christine Lagarde τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 μετά την απόφαση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα PEPP αλλά και το πιο μακροχρόνιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ονόματι πρόγραμμα αγοράς assets (APP).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here