• “Ξεχάστε τον στασιμοπληθωρισμό και μην περιμένετε να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την φρενήρη κούρσα αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου”, δήλωσε με σαφήνεια σήμερα η επικεφαλής  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.

Η Christine Lagarde παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη, ενώ ενισχύει τον πληθωρισμό.

  • Οι κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τη δύσκολη αποστολή να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών, χωρίς, όμως, να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ακολουθήσει νομισματική πολιτική ανάλογη με αυτήν της Fed, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό σημείο του οικονομικού κύκλου σε σύγκριση με αυτή της ευρωζώνης.

  • «Βρισκόμαστε σε διαφορετικό σύμπαν και σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου και ξεκινάμε από ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Στην ευρωζώνη τα επιτόκια είναι αρνητικά, ενώ στις ΗΠΑ δεν βρέθηκαν ποτέ σε αυτό το επίπεδο»

Τα 3 σενάρια της ECB για τον πληθωρισμό

 

  •  «Ακόμη και στο ακραία αρνητικό σενάριο, όπου θα υπάρξει και μία δεύτερη φάση αρνητικών συνεπειών, ακόμη και με εμπάργκο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κα περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,3%. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη δεν θα σταματήσει». 

Η Christine Lagarde εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον πόλεμο και τις συνέπειές του, καθώς αυτό γίνεται στα σύνορά της.

Τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι στοχευμένα προς τα λιγότερο πλούσια νοικοκυριά και να μην είναι οριζόντια, είπε η Ευρωπαία Κεντρική Τραπεζίτης τονίζοντας ότι ορισμένες χώρες δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here