Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την διαμόρφωση των τιμών ζώνης στο κέντρο της Αθήνας

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Πέραμα, Κορυδαλλό, Νίκαια και Κερατσίνι θα δουν τις τιμές να πέφτουν, σύμφωνα με την «Κ», την ίδια ώρα που οι τιμές στο Σύνταγμα, το Παγκράτι, το Κολωνάκι, ακόμα και στους Αμπελοκήπους, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται τους τελευταίους 12 μήνες, εκτιμάται πως θα εμφανίσουν αύξηση, αν και οι υφιστάμενες τιμές που αναπροσαρμόσθηκαν το 2018 είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερες από τις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιβαρύνει περαιτέρω τους ιδιοκτήτες που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ΕΝΦΙΑ, ενώ αντίθετα θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα βάρη στις λαϊκές γειτονιές.

Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, τελεί υπό την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις περυσινές εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών ακινήτων, που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναπροσαρμογή των αξιών το 2018. Και αυτό καθώς οι τιμές που είχαν προτείνει προέβλεπαν αύξηση σε αρκετές περιοχές των νοτίων και δυτικών προαστίων, όπου το κατασκευαστικό κόστος νέων κατοικιών είναι υψηλότερο από τις τιμές ζώνης του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ακόμα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το πώς θα γίνουν οι εκπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζουν τον αλγόριθμο που οδηγεί στη μείωση του φόρου

Αντίστοιχα, δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις για αυξήσεις των τιμών ζώνης σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, ώστε να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Οπως προκύπτει από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να «κουμπώσουν» με τις εμπορικές τιμές. Βέβαια, από την έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τιμές ζώνης που είχαν προτείνει οι εκτιμητές το 2018, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, στρογγυλοποιήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ακυρώσει σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση (νόμος 4579/2018), ενώ σε λιγότερες περιοχές οι μειώσεις όχι απλά θα εξαλειφθούν, αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here