του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

H κυβέρνηση όπως φαίνεται αποχωρεί, αλλά αφήνει βαριά κληρονομιά στην επόμενη. Οι εκκρεμότητες είναι ατελείωτες. Είχε δεσμευτεί ότι έως τα μέσα του 2019 θα είχε τελειώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να υπάρξει και η αντίστοιχη εναρμόνιση του ΕΝΦΙΑ, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Τα χρέη προς τις επιχειρήσεις δεν μειώθηκαν ούτε στο ελάχιστο και από το τέλος του Δεκεμβρίου παραμένουν 1.5 δισ Ευρώ.

Τα capital controls δεν έχουν ακόμη αρθεί και το αλαλούμ του κτηματολογίου επίσης κληροδοτείται στην επόμενη κυβέρνηση. Τα τουλάχιστον 4,2 δις ευρώ αναδρομικά των συντάξεων που θα τινάξουν κυριολεκτικά τα δημοσιονομικά στον αέρα τα αφήνει πίσω της επίσης για την επόμενη κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κοστολογεί τις προεκλογικές παροχές στα 6 δις και σίγουρα θα ζητήσει τον Σεπτέμβριο από την επόμενη κυβέρνηση τα ισοδύναμα για την κάλυψη των προεκλογικών παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης. Τις δεσμεύσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις δεκάδων κρατικών εταιριών δεν «πρόλαβε» να τις υλοποιήσει, αλλά τις αφήνει και αυτές για την επόμενη κυβέρνηση. Πρόλαβε όμως να βάλει τους εκλεκτούς της στην ηγεσία της δικαιοσύνης, αποφασίζοντας φυσικά μονομερώς.

Αφήνει όμως πίσω της και μία άλλη κληρονομιά. Την απλή αναλογική. Έτσι οι δήμοι θα διοικούνται από δημάρχους που οι δημοτικοί τους σύμβουλοι θα αποτελούν τη μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και συνεπώς θα είναι συνεχώς εκδικαζόμενοι από τους «συνεταίρους» τους και αν φυσικά η ΝΔ δεν προλάβει να αλλάξει τον νόμο της απλής αναλογικής, τότε… ούτε κυβέρνηση, ούτε κράτος θα έχουμε.

Από την άλλη όμως πλευρά έχουμε και εμείς οι πολίτες τεράστιες ευθύνες. Μόνο ένα 42%, δηλαδή η μειοψηφία, αποφασίζει ποιοι θα μας κυβερνήσουν. Δεν μας αρέσουν αυτοί που φεύγουν και δικαιολογημένα, αλλά ταυτόχρονα δεν συντασσόμαστε όλοι στη νέα προσπάθεια, ίσως γιατί αυτή τη φορά ακούμε μόνο αλήθειες και όχι υποσχέσεις του τύπου ‘λεφτά υπάρχουν’.

Σημείωση

Δυστυχώς η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ σε κάθε βήμα της θα συναντά και μία εμφανή ή κρυμμένη νάρκη. Αν καταφέρει όμως και ανταποκριθεί άμεσα στις προσδοκίες της αγοράς και καλλιεργήσει καλό επενδυτικό κλίμα, τότε αυτό θα είναι καλό για αυτή και καλό για τη χώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here