Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Το σύστημα των 3 ασφαλιστικών πυλώνων που -ορθώς- ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, χρειάζεται επειγόντως νέα εργαλεία που να διασφαλίζουν τον ισορροπημένο συνδυασμό, την αρμονική συνεργασία και συμμαχία του κρατικού με τον ιδιωτικό παράγοντα.
- Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αναπτυχθεί επιτέλους στην Ελλάδα, ο περιβόητος 2ος πυλώνας με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
- Παράλληλα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιλέγουν -όσοι θέλουν και μπορούν- τον 3ο πυλώνα, την Ιδιωτική Ασφάλιση.
Η μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος στηρίζεται στην προσπάθεια του 2ου και του 3ου πυλώνα να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ώστε οι κρατικές παροχές του 1ου πυλώνα να συμπληρώνονται επαρκώς από τις επιδόσεις του 2ου και του 3ου πυλώνα.
Στο παιχνίδι αυτό μεγιστοποίησης των παροχών για τους εργαζόμενους, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης παίζουν τον κρισιμότερο ρόλο.
Τα ΤΕΑ δεν είναι κερδοσκόποι των αγορών. Είναι μια κοινή προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργαζομένων, να αυτοδιαχειριστούν τις αποταμιεύσεις τους προσδοκώντας υψηλότερες και ουσιαστικές παροχές κατά την συνταξιοδοτική περίοδο της ζωής τους.
Επενδύουν στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου όχι για να αποκομίσουν υψηλές αποδόσεις με ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις αλλά με κύριο γνώμονα την ομαλή κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει σε συντάξεις, εφάπαξ και άλλες παροχές, προστατεύοντας τις εισφορές και εξασφαλίζοντας υγιείς και σταθερές αποδόσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον 2ο πυλώνα του Ασφαλιστικού Οικοδομήματος αν θέλει να υπάρξει κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς τον 1ο και τον 3ο πυλώνα.
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν άμεσα δύο ειδών φορολογικά κίνητρα:
- Αφορολόγητη Μεταφορά Αποθεμάτων .
Η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει από την θεσμοθέτηση ευνοϊκής φορολογικής αντιμετώπισης της μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες.
Ουδείς λόγος υπάρχει να φορολογείται βάναυσα η μεταφορά ενεργητικού από ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ασφαλιστικής εταιρίας σε κάποιο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης ή το αντίστροφο.
Σήμερα η αξία των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών αγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 700 εκ. αφορούν ομαδικές ασφαλίσεις άνω των 100 ατόμων από πλευράς εργοδότριας εταιρείας ή επαγγελματικής ομάδας.
Αν η κυβέρνηση νομοθετήσει την αφορόλογητη μεταφορά αποθεμάτων, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης θα καταφέρουν να προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση στους εργαζομένους που αναζητούν ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό αύριο.
Πολλές επιχειρήσεις θα επιλέξουν την οδό της επαγγελματικής ασφάλισης και σύστασης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης για να μεταφέρουν σ’ αυτά τα υφιστάμενα αποθέματα για τη συμπληρωματική ασφάλιση των εργαζομένων τους. Θα το κάνουν προφανώς για να επωφεληθούν από τα φορολογικά και λοιπά σημαντικά οφέλη του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων.
- Διατήρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αφορολόγητων παροχών των ΤΕΑ.
Το 2018, οι εφάπαξ παροχές των ΤΕΑ ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ (από 79 εκ. το 2017)
Το 2018 οι παροχές των 18 Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης του Ν.3029/2002, ανήλθαν σε μόλις 5,8 εκατομμύρια ευρώ.
Τα υπόλοιπα ποσά παροχών μέχρι τα 72 εκατ. του 2018 χορηγήθηκαν από τα 4 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης υποχρεωτικής ασφάλισης του Ν.41052/2012, πρώην επικουρικά του 1ου πυλώνα.
Οι παροχές των αντίστοιχων ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων ζωής του 3ου πυλώνα για το 2018 ήταν της τάξεως των 111 εκατομμυρίων Ευρώ, βάσει επίσημων στοιχείων της ΕΑΕΕ. Εάν οι εν λόγω παροχές θεωρήσουμε ότι επιβαρύνονται μεσοσταθμικά με έναν φορολογικό συντελεστή 18%, τότε τα φορολογικά έσοδα που προκύπτουν από αυτές ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι φανερό ότι η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από την ασφαλιστική αγορά περί εξέτασης επιβολής φορολογικής επιβάρυνσης και των παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με αντίστοιχο συντελεστή 10% δεν έχει νόημα καθώς δεν παράγει κάποιο ουσιαστικό όφελος στην παρούσα φάση.
Με άλλα λόγια, μία τέτοια επιλογή δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα από φορολογικής αλλά και λειτουργικής άποψης (αντίθετα θα υπονομεύσει τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης), εάν συνυπολογιστεί το μικρό υφιστάμενο μέγεθος του κλάδου και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης αυτού που τώρα διανοίγονται….