Δημήτρης Μαλλάς
Σε φάση διαμόρφωσης μίας «βίβλου» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη σχετική διαδικασία να εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2020.
Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που είχε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Στο έργο της διαμόρφωσης της «βίβλου» θα λειτουργήσει συμβουλευτικά και μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τη σύσταση της οποίας γνωστοποίησε ο κ. Πιερρακάκης. Η επιτροπή, η σύσταση της οποίας περιλαμβάνεται στον επερχόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει και διεθνείς εμπειρογνώμονες, όπως είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves. Υπενθυμίζεται ότι η Εσθονία είναι από τις χώρες που θεωρούνται παγκόσμιο πρότυπο όσον αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την απλούστευση των διαδικασιών.
Όπως τόνισε ο υπουργός, η συγκεκριμένη επιτροπή θα έχει διεθνή προσανατολισμό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο που θα βοηθήσει αφενός στην πρόσβαση σε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και αφετέρου στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό όσον αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη στόχο τόσο του υπουργείου όσο και της κυβέρνησης.
Η «βίβλος», η οποία αποτελεί αρμοδιότητα του υφυπουργού Ψηφιακής Στρατηγικής Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, θα περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις και θα επιδιωχθούν να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Οι δύο λέξεις – κλειδιά για το υπουργείο, όπως επισημάνθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι η διαλειτουργικότητα και η απλούστευση των διαδικασιών. «Ψηφιοποίηση και επανασχεδιασμός των διαδικασιών πάνε μαζί» επεσήμανε ο υφυπουργός αρμόδιος για την απλούστευση διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς. Μάλιστα, ο κ. Γεωργαντάς έκανε γνωστό ότι απεστάλη σήμερα επιστολή προς όλα τα υπουργεία προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τόσο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών όσο και την απλούστευση των διαδικασιών. Από την ενημέρωση και τον καθορισμό των αναγκών θα προκύψουν και τα επόμενα έργα και δράσεις, τα οποία θα προκηρυχθούν εντός των επόμενων μηνών.
Ένα από τα βασικά πλάνα είναι η δημιουργία μίας διαδικτυακής πύλης, το gov.gr, όπου θα ενσωματωθούν κατ’ αρχήν όλες οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες ηλεκτρονικά με στόχο ο αριθμός τους να διευρύνεται διαρκώς όσο θα υλοποιούνται τα υπόλοιπα έργα αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να παίξουν στο μέλλον και οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα ενσωματώνουν ψηφιακή υπογραφή. Με δεδομένο, όμως, ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα είναι έτοιμες μέσα στην επόμενη διετία, θα επιδιωχθεί να υπάρξει ένας άλλος τρόπος ταυτοποίησης των πολιτών που περιλαμβάνει και την ταυτοποίηση των πολιτών με τα διάφορα μητρώα που υπάρχουν. Σε αυτή την προσπάθεια, βασικό σημείο αναφοράς θα είναι το κέντρο διαλειτουργικότητας που δημιουργείται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία ανήκει πλέον στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όσον αφορά τα υπάρχοντα έργα που έχουν ήδη προκηρυχθεί, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν υπάρξει καμία πρόθεση ακύρωσης όλων όσων είχαν ανακοινωθεί. Βέβαια, υπήρξαν και ακυρώσεις, όπως αυτό για τις «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης. Ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος τάχθηκε γενικώς υπέρ των έργων ΣΔΙΤ, σημείωσε ότι θα υπάρξει νέα προσέγγιση για την «έξυπνη» στάθμευση που θα λαμβάνει υπόψην τους τις ενέργειες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ από άλλα έργα, αρμοδιότητα του υπουργείου, ειδική αναφορά έγινε σε αυτό για τους μικροδορυφόρους, για το οποίο επεσημάνθηκε ότι είναι από αυτά που το υπουργείο κοιτά και θα επανέλθει, όπως και για τη γενικότερη διαστημική πολιτική της κυβέρνησης.
- Στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αναφέρθηκε ότι θα προχωρήσει το έργο για το ultra fast broadband, το οποίο αφορά την επέκταση της ευρυζωνικότητας στη χώρα. Μάλιστα, η υπάρχουσα εκτίμηση, όπως τη διατύπωσε ο γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών, Αντώνης Τζωρτζακάκης είναι πως θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον και αυτό θα φανεί στις 22 Οκτωβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή στον αποκαλούμενο «ανταγωνιστικό διάλογο».
Όσον αφορά το 5G, ο κ. Τζωρτζακάκης σημείωσε ότι η δημοπρασία για την εκχώρηση φάσματος στα 3,5 GHz (σ.σ. εκτιμάται ότι θα είναι η βασική περιοχή συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G) θα γίνει στο τέλος του 2020. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία «εκκαθάρισης» του φάσματος στα 700 MHz. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι ο τρόπος εκχώρησης θα είναι αρκετά καινοτόμος.
Για το 5G, επίσης, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι θα γίνει μελέτη για το πως θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα η συγκεκριμένη τεχνολογία από διάφορους κλάδους, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχει η πρόθεση και για την προκήρυξη ενίσχυσης σχετικών δράσεων.
Αναφορά έγινε και στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) με τον υπουργό να σημειώνει ότι το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι η πιο καλή ιστορία της κρίσης. Ο κ. Πιερρακάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης των startups στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν και δράσεις τύπου hackathons και bootcamps από την πλευρά του υπουργείου.
Τέλος, για το θέμα των επιδοτήσεων κινηματογραφικών παραγωγών, ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται και ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ένα άλλο θέμα για το οποίο θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις είναι αυτό της κυβερνοασφάλειας.
- «Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι σύντομα θα υπάρξουν σχετικές θεσμικές αλλαγές προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί και με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και κυρίως με την οδηγία που αφορά την κυβερνοασφάλεια των κρίσιμων υποδομών.” Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό των κρίσιμων υποδομών και στη συνέχεια θα γίνει η σχετική ανάλυση.
Το θέμα θεωρείται κρίσιμο και από πλευράς εθνικής ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής καθώς όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, το επόμενο συμβάν δεν θα είναι παραδοσιακό».